Dobd be használt mobilodat az automatába, fizet érte!


Egy amerikai cég – valószínűleg az üvegvisszaváltók mintájából kiindulva – egy új, a mobil digitális eszközök igen gyors cseréje miatt fellépő környezetszennyezés problémájára reagáló megoldást kínál a használt telefonok begyűjtésére: építettek egy automatát, melybe bedobálhatja a felhasználó a már üzemen kívül helyezet készüléket, s ezért akár még pénzt is kaphat vissza, a begyűjtött eszközöket pedig újrahasznosítják.

A bemutatóként a Nebraska állambeli Omahában üzembe helyezett automata a felkínált mobilt megvizsgálja, s ha az adott típusnak még van mérhető piaci értéke, akkor az ügyfél kaphat a készülékért vásárlásra jogosító kupont, utalványt, ha pedig már nem számít eladhatónak, akkor az ügyfél dönthet úgy, hogy gép helyezze az elektronikus szemetek közé, melyeket a cég újrafeldolgozásra szállít el.

Az ötletgazda, az EcoATM nevű cég ezzel a szeptember 21-e óta működő géppel kívánja tesztelni, hogy egy ilyen megoldás életképes-e, mivel ha kedvezőek az eredmények, akkor technológiájukat nagyobb méretekben is próbára teszik. Induláskor 23 telefont helyeztek el az e-szemétbe, s összesen száz dollárt fizettek ki a még használható eszközökért.

eco

Ha sikeres lesz a vállalkozás, akkor jövőre az EcoATM mind a keleti, mind a nyugati parti államokban elkezdi az átfogóbb tesztelést. A fejlesztés is tovább folyik, mivel az a cél, hogy a gép ne csak mobiltelefonokat, hanem egyéb eszközöket (mp3-lejátszók, kamerák, notebookok, nyomtatók, háttértárolók) is képes legyen felismerni.

Azt maguk a gyártók is elismerik, hogy egy gép sosem lesz képes tökéletesen megbecsülni egy használt eszköz értékét, itt valóban van egy szürke zóna. Ám egy ilyen technológia véleményük szerint része – nem megoldása – lehet az e-szeméttel kapcsolatos mind súlyosabb problémák enyhítésének. (Az Egyesült Államokban évente több mint 100 millió mobiltelefon kerül – kerülne – a kukába.)

kiosk

A cég vezetői arra alapoznak, hogy bár törődniük kell az automatákba kerülő, szemétnek minősített eszközök sorsával, de az ezekhez képest még valódi értékkel rendelkező (újra eladható vagy felújítható) szerkezetek elegendő jövedelmet termelnek majd számukra – a cég alelnöke a használt autók piacát hozta fel példaként, ahol már régóta jól működik az, hogy újrahasznosításból, -értékesítésből komoly jövedelemhez lehet jutni.

Azóta történt

  • Fejünkre nő az e-szemét

    2020-ra 500 százalékkal is növekedhet az elektronikai hulladék mennyisége egyes országokban, figyelmeztet az ENSZ.

Előzmények

  • Berobban a mobilinternet

    Több mint félmillióan használnak mobilinternetet Magyarországon. Egyértelmű, hogy a mobiltelefonálás után a szabad internetezés is tömegeket hódít meg.

  • Júniusban is népszerű volt a mobilinternet

    Az elmúlt hónapban 29 ezer új mobilinternet-előfizetést kötöttek, viszont ismét csökkent az egy főre jutó adatforgalom.

  • Javult itthon a mobilinternet-lefedettség

    Az NHH gyorsjelentése szerint a Vodafone ügyfelei forgalmazzák a legtöbb adatot, de a legtöbb előfizetéssel a T-Mobile rendelkezik.