Olcsóbb lesz a mobilozás

Az NHH Tanácsának legfrissebb piacelemzési határozattervezete szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a végződtetési díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, egységesen 11,86 Ft-ra kell csökkenteni .

A tervezet szerint a mobilhálózatokba érkező hívások végződtetéséért fizetendő nagykereskedelmi díj a jelenlegihez képest mintegy 40 százalékkal fog csökkenni 2010 decemberéig, miután a három magyarországi mobilszolgáltató végződtetési díjai az utóbbi három évben már mintegy 30 százalékkal mérséklődtek.

A piacelemzés során a tanács megállapította, hogy továbbra is mindhárom magyarországi mobilszolgáltató jelentős piaci erővel rendelkezik, ezért azonos, vagy részben módosított formában fenntartotta a már korábban is kirótt kötelezettségeket. Ezek: az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a számviteli szétválasztás, illetve a hozzáféréssel és összekapcsolással kapcsolatos kötelezettségek, valamint a költségalapúság.

A 11,86 Ft-os költségalapú díjat a tanács a nemzetközi szabályozási gyakorlatban kedvező eredményeket hozó – BU LRIC (Bottom Up Long Run Incremental Cost) – modell alapján állapította meg.

A tanács a „Beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon hálózatban” elnevezésű piacelemzése során hozott határozattervezetével megerősíti a 2006-os határozatában foglaltakat, miszerint a jelenlegi végződtetési díjak 2009. január elsején egységesen 16,84 Ft-ra csökkennek. Jelenleg a Magyar Telekom hálózatában a kívülről érkező hívások végződtetési díja percenként 19,75 Ft, a Pannon hálózatában 20,29 Ft, a Vodafone hálózatában pedig 20,99 Ft.

NHH mobilvégződtetés

Az NHH szerint a friss határozattervezet az elkövetkező évekre kiszámíthatóságot teremt a piacon, és teret ad mind a mobil-, mind a vezetékes hálózatokból indított hívások kiskereskedelmi árának csökkentésének.

A határozattervezetet az NHH Tanácsa nemzeti konzultációra bocsátotta, a végleges határozat megszületése a konzultáció lezárultát, valamint az Európai Bizottság jóváhagyását követően ez év végére várható.

Azóta történt

Előzmények