Vodafone: Brüsszel a mobilosokkal tol ki

Az Európai Bizottság (EB) vasladyje, Viviane Reding újabb javaslatával megint kiverte a biztosítékot a mobilszolgáltatóknál. A távközlési biztos korábban a külföldi hívásokért számlázott roamingtarifák háromlépcsős csökkentésével borzolta a mobilpiaci szereplők idegeit – e nagy elszántsággal átverekedett szabályozás pénztárcakímélő hatásait az előfizetők már tavaly óta érezhetik –, idén nyáron pedig az ún. végződtetési díjak szabályozásának ötletével. Utóbbira válaszul a Vodafone most egy felmérést lobogtat, amely azzal a sokkoló konklúzióval zárul, hogy a tervezet hatására 40 millió európai fog lemondani a mobiltelefon használatáról.

Viviane Reding
Viviane Reding egy budapesti sajtótájékoztatón (Fotó: IT café)

A telefonos hívásvégződtetési díjak azok a nagykereskedelmi díjak, amelyeket a hívást fogadó fél szolgáltatója számít fel a hívó fél hálózatát üzemeltető vezetékes vagy mobilszolgáltatónak. Ezeket a díjakat – amelyeket minden telefonszámla tartalmaz, és így végül is a hívást kezdeményező ügyfél fizet ki – a távközlési piacot szabályozó nemzeti hatóságok határozzák meg. Ebből származik a mobiltávközlési cégek árbevételének 15-20 százaléka, ezért a költségek ellensúlyozásának egyik fontos forrása. Reding szerint viszont az egyes tagországokban a díjak között aránytalan és indokolatlan a különbség, ami „torzítja a versenyt a különböző országok szolgáltatói között, valamint a vezetékes szolgáltatók és a mobilszolgáltatók között.”

Jó, de nem ennyit

A Vodafone azt állítja, hogy a végződtetési díjak radikális csökkentése csőddel fenyegeti a cégeket – írja a brit szolgáltató válaszát röviden ismertető írásában a Financial Times. Az anyag egyértelműen a Reding által importálandónak tartott amerikai modell ellen érvel. Az Egyesült Államokban hívásvégződtetési díj gyakorlatilag nem létezik, viszont a mobil-előfizetők nemcsak a hívásindításért, hanem a hívásfogadásért is fizetnek.

A Vodafone ugyan elismeri, hogy csökkenteni kell a díjakat, de korántsem olyan mértékben, ahogy azt Reding képzeli. Ma az uniós átlag percenként 8 eurócent, melyet a tervezet 2012-ig 1-2 centre zsugorítana, a szolgáltató azonban úgy látja, ilyen időtávlatban legfeljebb percenként 5-6 eurócentig lehet lemenni. A Morgan Stanley számításai szerint – áll a dokumentumban – a Vodafone EBITDA-ja 900 millió fonttal lenne soványabb 2012-ig, ha a hívásvégződtetési díjakat 2,5 eurócentre csökkentenék.

Inkább nem telefonálnak

A szolgáltatók a kieső forrást kénytelenek lennének a kiskereskedelmi díjak emelésével pótolni, azaz az ügyfelekkel fizettetnék meg a szabályozás miatti kárukat. Egyik lehetőség lenne egy minimális havi díj bevezetése, a másik pedig a hívásfogadás kifizettetése. Mindkettő a kevésbé tehetős, feltöltőkártyás fogyasztókat érintené érzékenyen, mivel ők azok, akik leginkább hívásfogadásra használják a készüléküket, és viszonylag kevés hívást kezdeményeznek. A Vodafone megbízásából 9000 mobilhasználó megkérdezésével készített felmérés szerint az ügyfelek nagy része elutasítja a kiskereskedelmi díjak emelését, 10 százalék pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy nem használná többé a telefonját, vagy nem engedhetné azt meg magának. „Az európai felhasználói bázis nagyjából 40 millió fővel zsugorodna, amiért az EB-nek már érdemes újragondolnia javaslatát” – áll a szolgáltató válaszában.

Azóta történt

Előzmények