Mobilos közvetítés a YouTube Gamingen

Megérkezett az első komolyabb frissítés a YouTube Gaming rendszerébe. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Twitch igyekszik a felhasználók kedvében járni, már az iPadokon is elérhető az ablakos multitasking mód. A YouTube mérnökei azonban meglépték azt, amit a Twitch eddig nem: lehetővé tették, hogy a játékosok közvetlenül mobilról is közvetíthessenek. Az előlapi kamera segítségével magát a játékos is látszik, a mobileszköz mikrofonja pedig a hang továbbításáért felel.

A Google videós portálja nem részletezte, hogy a felhasználók mennyi élő, illetve mennyi rögzített videójátékos tartalmat tekintenek meg, a bejelentés blogbejegyzéséből azonban kiderül, hogy havonta átlagosan 144 milliárd percet tölt a közösség játékok megtekintésével (élő streamek és videók). A telefonokra elérhető többszereplős játékok sora egyre hízik, várhatóan az élőben nézhető tartalmak száma is nőni fog, bár nagyon oda kell majd figyelni, hogy ne takarjuk ki kezünkkel a kamerát.

A frissítéssel bevezetésre kerül a havi előfizetéses modell, amiben a streamereket támogathatják a kiemelt státuszra vágyó nézők. Míg ez a konkurenciánál 4,99, a YouTube Gamingen 3,99 dollárba kerül támogatandó alkotónként. Ez a YouTube-on nem fogja eltüntetni a reklámokat úgy, ahogy azt a Twitchnél már megszokták a felhasználók. Első körben ráadásul csak egy szűk csoport közvetítéseire lehet előfizetni, de a kört fokozatosan bővíti majd a vállalat. Hogy milyen gyorsan, az nagy kérdés ebben a pillanatban, eléggé le van maradva a szeptemberben indult szolgáltatás ezen a téren.

A Twitch az 1,7 millió játékosból tizenkétezer partnerénél működteti ezt a modellt és arra is van lehetőség, hogy harmadik féltől származó rendszeren keresztül egyszeri összeggel honorálják a streamer munkásságát.

A Google szolgáltatásában mostantól egyszerűbben kiszúrhatók az élő közvetítések, könnyebb eltenni adott videókat későbbi megtekintésre, a webes felületet újragondolták és ennek jegyében átláthatóbbá tették, illetve már iOS-en is megjegyzi az alkalmazás a keresési előzményeket. Az új mobilos appok a streamelési lehetőséggel első körben az USA és az Egyesült Királyság területén érhetőek el.

Azóta történt

Előzmények