Nem, nem RedTube: YouTube Red

Jó ideje ígérgette már a Google, de tegnap végre bejelentették: YouTube Red néven október 28-án elindítják előfizetéses szolgáltatásukat, ahol a havidíj fejében a felhasználókat nem zaklatják reklámokkal.

A hivatalos bejelentés szerint 9,99 amerikai dollár lesz az előfizetés egy hónapra. Az ars technica figyelmeztet arra, hogy ha valaki az App Store-ból szerzi be a Red alkalmazást, akkor iOS-re 12,99 dollárba kerül majd – ez utóbbit az magyarázza, hogy az Apple ráteszi a maga 30 százalékát, a Google pedig ezt áthárítja az előfizetőre. A magasabb árat azonban iOS-nél is könnyen el lehet kerülni, ha közvetlenül a Google-tól szerzi be a felhasználó az alkalmazást.

YouTube Red
[+]

A szolgáltatásban lesz offline elérhetőség, illetve a vállalat azt tervezi, hogy a jövő év elejétől prémium, eredeti tartalmakat is kínálnak majd az előfizetőknek – olyanokat, amelyek az ingyenes változatban nem lesznek elérhetők. A YouTube Redet egy hónapig ingyenesen ki lehet próbálni, de azt nem tudni, hogy ez a kedvezmény a későbbiekben is megmarad-e, vagy csak a bevezetéskor lehet kihasználni.

Az előfizetésekből származó bevételekből a YouTube partnerei, a tartalomkészítők is részesednek, mégpedig az alapján, hogy videóikat mennyi ideig nézték. Hogy pontosan mennyi jár majd a tartalomkészítőnek, azt még nem tudni, a vállalat csak annyit közölt, hogy a bevétel „nagyobbik része”. Az viszont már ismert, hogy azoknak szerződött tartalomgyártóknak a videói, akik nem fogadják el a feltételeket, nem fognak látszani a fizetős csatornán.

A bejelentés szerint a Red előfizetése feljogosít a Google Play Music használatára is, illetve fordítva.

A YouTube Red idén csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, a világ többi részén „a jövő év folyamán” indítják el.

Azóta történt

Előzmények