Legendás IT-céget vásárolt meg a Motorola


Egy Psion Organiser, a második szériából

A cégek pénteken jelentették be, hogy a Motorola Solutions 200 millió dollár készpénzért felvásárolja az ikonikus techcégnek számító brit Psiont, a zsebszámítógép, a PDA (personal digital assistant – digitális személyi asszisztens) kifejlesztőjét. A felvásárlási szerződés az Egyesült Államokban szokásos módon bejárja majd a szabályozó testületeket, így lezárására 2012 utolsó negyedévében lehet számítani, ekkor a Psion beolvad majd a Motorola vállalati mobil eszközökkel foglalkozó üzletágába.

Habár a Motorola nemrég eladta mobilos üzletágát a szabadalmakra vágyó Google-nak, a vállalat hordozható eszközöket tartalmazó termékportfóliója még igen gazdag maradt, és a Psion akvizíciójával a sok területen még igen jól álló cég ezt kívánja megerősíteni és továbbfejleszteni.

Az önállóságát most elveszítő legendás vállalkozást 1980-ban alapították, világraszóló sikereit az évtized elején a világ első kézi számítógépével, a Psion Organiser különböző szériáival érte el. E piacon az 1990-es évek elejéig voltak uralkodók, ekkor jelentek meg olyan versenytársak, mint a Palm és a Microsoft. Az ötödik széria 1997-es kiadása után újra kulcsszerepbe kerültek a fejlesztéseket illetően, ugyanis az Organiseren futó 32 bites EPOC operációs rendszert a Nokia, az Ericsson és a Motorola társaságában új néven egy okostelefonokat kiszolgáló rendszerré fejlesztették: ez lett az új évezred első évtizedében, az iOS és az Android színre lépéséig meghatározó szerepet játszó, nemrég a Nokiánál gyakorlatilag elvérző Symbian. A Psion jelenlegi struktúrája 2000 óta áll fenn, amikor egyesültek a hasonló profilú kanadai Teklogix vállalattal: gyártóként és fejlesztőként 14 országban vannak jelen, 80 országban árulják a termékeiket, 830 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Előzmények