Mozgásban a mobil- és a szélessáv-piac

Tavaly a 8 százalékos infláció ellenére is tovább csökkentek a távközlésben az árak, a csökkenés nominális mértéke meghaladta a 3,5 százalékot – mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón, ahol az NHH vezetői a felügyeletük alá tartozó infokommunikációs területek elmúlt évi piaci tendenciáit értékelték.

A vezetékes hangpiacon csökkent a piaci koncentráció: 75-85 százalékra mérséklődött a korábbi monopóliumok részaránya, és 6 év alatt nominálisan 10 százalékkal lettek olcsóbbak a szolgáltatások. 2007-ben jelentős fúziók történtek (MTelekom-Emitel, Invitel-Hungarotel-Pantel), ezek hatásait még nehéz kiszámítani.

A mobil hangpiacon további piacbővülés történt: a 11 milliót meghaladó előfizetői szám és a négy év alatt bekövetkezett 85 százalékos forgalomnövekedés stabil üzleti környezetet biztosított a három szolgáltatónak. Nominálisan is csökkentek a kiskereskedelmi díjak, megindultak a 3G-s szolgáltatások, a mobilinternet terjedésével pedig további lehetőségekkel számolhatnak a piaci szereplők.

A legnagyobb mozgásokat a széles sávú piac produkálta: négy év alatt 74 százalék volt a növekedés. 2006-tól folyamatosan csökkenek az árak, ma már 5000 Ft alatt lehet egyre növekvő (1-4 Mbps) sávszélességű előfizetésekhez jutni.

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője, Takács Péter úgy tervezi, hogy tovább folytatják a felhasználók tájékoztatását a hűségnyilatkozattal, a hangszerződésekkel, a roaminggal és a garantált sávszélességgel kapcsolatban. Folytatják a TANTUSZ információs portál fejlesztését, ahol segítenek eligazodni a vezetékes és mobiltarifák között, bemutatják a külföldi mobiltelefon-használat (roaming) költségeit, tájékoztatnak arról, hogy a megadott magyarországi lakcímen milyen széles sávú internet-hozzáférések, illetve kábeltelevíziós szolgáltatások közül lehet választani – mondta.

Azóta történt

Előzmények