Mosakszik a Mozilla a vezérigazgató lemondása miatt

A Mozilla Corporation a nagy vihart kiváltó vezetői lemondás miatt újra magyarázkodni kényszerült, és közölték, hogy sem a cég, sem az igazgatótanács, sem bárki a vállalattól nem gyakorolt nyomást Brendan Eichre, hogy távozzon frissen elnyert pozíciójából.

Ahogy az IT café is beszámolt róla korábban, a Mozilla felső vezetésének átalakítása során a korábbi ideiglenes menedzseri irányítás után egy „régi motorost”, a cég és a mozgalom történetéhez ezer szállal kapcsolódó szakembert választottak ki CEO-nak Eich személyében, aki programozóként is tekintélyes – a Netscape számára ő fejlesztette ki a JavaScript, majd a Mozilla részére a Rust nyelvet –, emellett oroszlánrésze volt a Mozilla Alapítvány létrehozásában. Megalakulása óta a Mozilla Corporation technológiai vezetőjeként dolgozott.

Eich azonban kevesebb mint két hét után bejelentette lemondását, illetve azt, hogy a cégtől is távozik. Mindennek hátterében egy már lassan két éve zajló vita viharrá terebélyesedése áll. 2012 márciusában került nyilvánosságra, hogy Brendan Eich 2008-ban ezer dollárt adományozott egy kampányra, mely egy olyan törvényjavaslatot támogatott, amelyik megtiltotta az azonos neműek házasságát Kalifornia államban (a California Proposition 8 néven ismert javaslat néhány évig élő korlátozó ereje később elbukott az alkotmányossági vizsgálaton). Eichet azóta folyamatosan támadták emiatt, de igazán csak kinevezése óta erősödött fel a vita.

A Mozilla a nem csituló botrány miatt kénytelen volt kiadni egy, a fontos felvetésekre reagáló közleményt, melyben pontokba sorolva igyekeznek cáfolni a vádakat. Ezek szerint:

  • Brendan Eichet nem bocsátották el, sőt maradásra akarták bírni, a vezérigazgató döntött a távozás mellett
  • a vezér fent említett indokok miatti távozását a cégnél csak nagyon kevesen – az ezer alkalmazottból kevesebben, mint tízen – szerették volna elérni; sőt, még azok is kiálltak mellette, akik egyébként személy szerint nem értettek egyet Brendan Eich véleményével az azonos neműek házasságát illetően, illetve a kampányra adott pénzügyi támogatását is elítélték
  • a Mozilla mint közösség és cég támogatja az állampolgári egyenlőséget, így a céges vélemény az, hogy a vállalat nem szól bele magánügyekbe, vagyis abba sem, hogy az azonos neműek házasodnak-e vagy nem – a vállalat felvállalja azt a nézetet, hogy alkalmazottai és a közösség tagjai között kor, etnikum, kulturális háttér, nem (társadalmi nem, vagyis: gender), nemi identitás, nyelv, rassz, szexuális orientáció, földrajzi hely vagy vallás szerint nem szabad különbséget tenni

Azóta történt

Előzmények