Mozilla blog: még közösségibb lett a Firefox új verziója

A közösségi webhelyek részei az életünknek és a Firefox új verziója ebben próbál még erősebb lenni. A böngésző négy verzióval ezelőtt vezette be a Mozilla szakemberei által fejleszett SocialAPI-t, amely a közösségi webhelyek integrálását teszi lehetővé. A kezdeti Facebook-támogatás mellett a mostani verzió megjelenésével három szolgáltató terméke is integrálható a böngészőbe: Cliqz, Mixi, msnNOW.

firefox

Firefox

A „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” funkció újabb lehetőséggel bővült, amely nem ad meg követési preferenciát a webhelyek számára.

Amennyiben a Firefox indulási teljesítménye nem kielégítő, akkor a most megjelent böngészőverzió egy alul megjelenő sávon felajánlja a teljesítménynöveléssel kapcsolatos weboldal megjelenítését.

Érdemes egy pár mondatban beszámolni, hogy az about:support – általános rendszerinformációk; illetve az about:memory – memóriainformációk mellett megjelent a about:healthreport lehetőség is, amelyet a címsorba kell beírni. Ez utóbbi a Firefox egészségi állapotával, sebességével kapcsolatos információkat tartalmazza.

Növekedett a grafikus megjelenítés sebessége, immáron visszállíthatók az előnézeti képek az új lap oldalon, illetve eltávolították a fejlesztők a ECMAScript for XML kiterjesztést a SpiderMonkeyből.

Fejlesztői újdonságok

Fejlesztők számára fontos újdonság lehet a távoli profiler-használat lehetősége. Ennek segítségével a Firefoxszal kapcsolódhatunk Firefox OS-t futtató telefonhoz és androidos Firefoxhoz, és analizálhatjuk a webalkalmazások vagy a Firefox OS esetén a futó rendszer függvényhívását, teljesítményét.

Firefox

Megjelent a böngészőben a <main> elem támogatása, a scoped stylesheets és a window.crypto.getRandomValues metódus amely kriptográfiailag véletlen számot állít el. További, a fejlesztőket érintő újdonságok és változások listája.

Itt pedig elérhető a javított biztonsági hibák részletei. Teljes változáslista.

Letöltés

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

Ebben a kiadásban javult a weboldalak olvashatósága az olvasó módban, főképp az új beépített fontoknak köszhetően. A médiafájlok elmenthetők egy hosszú érintéssel, és egyszerűen navigálhatunk az előzmények között az előre/vissza gombokkal.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird új verziójában a fenti biztonsági hibák javítása és a Twitter API 1.1. verziójának használata jelent meg.

A buildrendszer hibája miatt a SeaMonkey projekt várhatóan csak a következő frissítő vagy teljes kiadás során ad ki új verziót.

Azóta történt

Előzmények

  • Mozilla blog: jó volt Veletech lenni!

    Bemutattuk a Firefox OS-szel szerelt tesztkészülékeket, a Mozillát, illetve a Mozilla más projektjeit is. Örömünkre szolgált, hogy sokan, sokféle kérdéssel találtatok meg minket.

  • Mozilla blog: testet ölt a Firefox OS

    Februárban fejlesztői készülékként két telefon is színre lép a Mozilla mobiltelefonos rendszerével.