Böngésszen biztonságosabban a Firefoxszal!


Az adatbiztonságot is erőteljesen pártoló civil jogvédő szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) és az internetes anonimitást célul kitűző Tor projekt együttműködésének következtében most már elérhető egy olyan kiegészítő a Firefox böngészőhöz, mely azokon a weboldalakon, ahol működik a biztonságos kapcsolatot biztosító protokoll (HTTPS) is, alapértelmezésben ezt a változatot hívja be.

Ez a technológiai lépés kicsinek tűnik, de valójában fontos változás, ugyanis a HTTPS-t alapértelmezésként csak azok a szolgáltatások használják, ahol kiemelten fontos az adatbiztonság (pénzintézetek, bizalmas adatokkal bánó intézmények stb.), de a civil szféra is mindinkább igényli a többek között az adathalászat elleni védekezésként jól működő megoldást. Ám a váltás csak lassan és fokozatosan megy végbe, ezért a HTTPS-t is kínáló oldalak (például: Google Search, Gmail, Twitter, Wikipedia, Facebook stb.) alapértelmezésben jelenleg a kevésbé biztonságos HTTP-s címűket kínálják fel. A kiegészítő működésének lényege, hogy a felhasználó ezeknél az oldalaknál a védett címekre érkezik meg.

Az adatbiztonság szempontjából örvendetes lépés azonban még csak a kezdet, mivel fontos megjegyezni azt, hogy akadnak még hiányosságok: például ha egy HTTPS-n működő oldalon található olyan, harmadik féltől származó tartalom, mely nem támogatja ezt a technológiát, az biztonsági kockázat, mivel ezek nem használják a titkosítási megoldást.

A HTTPS Everywhere nevű kiegészítő még bétában működik, vagyis tesztfázisban van, és természetesen nem csodaszer, ám egy újabb apró lépés a biztonságosabb nethasználat kialakításának folyamatában. De az út még hosszú, ahogy az EFF oldalán olvasható gyakran feltett kérdések (FAQ) listájából látható, jelentősen bővíteni kell még a támogatások körét.

Azóta történt

Előzmények