Rókavízió

Egyre bővül azon vállalatok köre, akik látnak fantáziát a Mozilla által életre hívott új mobiltelefonos platformban a Firefox OS-ben. A 2011 óta fejlesztett és a világon, valamint hazánkban tavaly debütált nyílt, okostelefonokra optimalizált operációs rendszer egyre több partner kínálatában jelenik meg. Eközben az új partnerek másfajta készülékeken is szívesen látnának Firefox OS-t.

Nagyképű Firefox

A Panasonic például bejelentette, hogy a következő generációs okostévéire adoptálja a rókás operációs rendszert. A nyílt, szabványos megoldásokra épülő, szabadon elérhető operációs rendszer a PC-ken, mobiltelefonokon és tableteken is bevált HTML5, JavaScript és más webes technológiákat tenné elérhetővé a Panasonic TV-készülékein. Ezzel a web elérésének egy sokkal optimálisabb módja jelenik meg a készülékek használói számára, nem is beszélve a tartalomszolgáltatási és interakciós lehetőségek kiteljesüléséről.

Mindenki máshogy csinálja

Nem a Panasonic az egyetlen szereplő, aki egy mobilplatformos kiegészítésben látná a jövőbeni utat az a továbbfejlesztett okostévéplatform elkészítéséhez. A Samsung a Tizen nevű rendszerre tette le a voksát, amelyet az Intellel együtt fejleszt. Ebbe a rendszerbe olvadt be a Samsung berkein belül fejlesztett Bada is. Az LG 2013-ban tette rá a kezét a webOS-re amely a Palmtól származó, 2009-ben megjelent operációs rendszer, és 2010-ben került a HP-hoz, akik nyílt forráskódúvá tették a webOS egy részét. Jól látható, hogy az irány nagyjából közös, a Firefox OS, a Tizen és a webOS is Linux kernellel rendelkezik, nyílt forráskódúak, és alkalmasak HTML5 alapú webalkalmazások futtatására. Ebből következik, hogy a HTML5 újabb készülékeket, az okostelevíziók piacán is hódítani fog.

Előzmények

  • Firefox OS kisokos

    Érdemes áttekinteni a Firefox OS-szel kapcsolatos fejlesztői bemutatókat és cikkeket, amelyeknek hamarosan mindenki hasznát veheti.