Tovább pénzeli a Mozillát a Google

Meghosszabbította megállapodását a Google és a Mozilla – jelentették be a felek tegnap. Az együttműködés révén újabb három éven át a Google lesz a Firefox alapértelmezett keresője, aminek ellentételezése stabil bevételt garantál a böngésző fejlesztését koordináló alapítvány számára. Azt, hogy pontosan mennyit, a felek a szerződés bizalmas jellegére hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

A két vállalat rövid közleménye szerint „kölcsönösen előnyös” megállapodás született. „A Mozilla éveken át értékes partnere volt a Google-nek, örömmel folytatjuk az együttműködést az elkövetkező években is” – idézi a kommüniké a Google keresőért felelős vezetőjének, Alan Eustace-nek a szavait.

A megállapodás hetek óta pezsgő találgatásoknak vetett véget: a szaksajtó azon spekulált, hogy mi lesz a Firefox sorsa, ha a megállapodást nem sikerül megújítani. Közismert ugyanis, hogy a Firefox mellett a Thunderbird levelező fejlesztését irányító alapítvány bevételének oroszlánrészét évek óta az internetvállalattól befolyó jutalék adja, melyet a Google a keresőjének alapértelmezetté tételéért fizet. Tavaly a Mozilla 123 millió dolláros éves árbevételének közel 84 százalékát adta ez az üzlet.

Azt ugyan a felek most nem árulták el, hogy az új megállapodás hasonló nagyságrendű összegről szól-e, de ez az adat is megismerhető lesz 2013-ban, amikor az alapítvány publikálja a jövő évi gazdálkodásának számait.

Annak a lehetősége, hogy szakít egymással a Mozilla és Google, azóta rendre felmerül, hogy az utóbbi a Chrome bétájának kiadásával 2008 őszén belépett a böngészőpiacra, az alapítvány számára alighanem fájdalmas válásra azonban mindeddig nem került sor. A szervezet ugyan régóta ígéri, hogy igyekszik csökkenteni a függését a Google-től, de eddig ennek kevés látszatja volt. A Microsofttal október végén tető alá hozott partnerség egy lépés lehet ebbe az irányba, már ha nem pusztán nyomásgyakorlásra szolgált a Google-lel folytatott egyezkedések során.

Azóta történt

Előzmények