A Microsoft fizetne azért, hogy a Google ne jusson hírekhez

Ha az eddig még meg nem erősített információk helyesnek bizonyulnak, akkor Rupert Murdoch sajtómágnás egyik háborújában döntő fordulat állhat be: mint néhány napja a Financial Times hírül adta, a Murdoch tulajdonában lévő News Corp. és a Microsoft arról tárgyalnak, hogy ha az előbbi cégcsoport letiltja weboldalairől a Google keresőrobotjait (vagyis a Google nem szemlézhet ezekből a lapokból), ám a Microsoft keresőjével, a Binggel ezt nem teszi meg, akkor a redmondi cég hajlandó fizetni is ezért a lépésért.

A cégek egyelőre nem kommentálták az értesüléseket, de egy ilyen megállapodás mindkét fél részére előnyös lenne. A Microsoftnak mindenképp, mivel közvetetten „ütne egyet” a versenytárs Google-on, s a lépés beilleszkedne abba a folyamatba, melynek keretében Steve Ballmer, a Microsoft vezetője a közeljövőben ötmilliárd dollárt kíván költeni arra, hogy felvegyék a versenyt az online piacon is a piacvezetővel – leginkább az egyébként meglehetősen pozitív visszhanggal indult, jelenleg tíz százalék körüli részesedéssel bíró Binget hozhatnák kedvezőbb helyzetbe, főként, ha a News Corp. után mások is hasonlóképp döntenének. (Ha a Microsoft fizet a szemlézésért, akkor ennek – esetleg – lehet az is a következménye, hogy eldől a dominósor, s egyre több médiavállalat akar hasonló modellt alkalmazni, egészen addig, amíg ez nem lesz az általános.)

Rupert Murdochnak természetesen még jobban jönne egy ilyen szerződés. A médiacézár kétfrontos háborút kezdett 2009-ben [ennek részleteiről hamarosan bővebben is beszámolunk]: egyrészt pénzt akar a keresőcégektől azért, hogy szemlézik a tulajdonában lévő online lapok cikkeit, másrészt pedig elkerülhetetlennek és kívánatosnak tartja, hogy az online sajtó alapvetően ne reklámbevételekre, hanem előfizetési díjakra alapozza működését. Hogy ez utóbbi pontosan hogyan is működne (a teljes tartalom a díjhoz kötött, egyes részei azok, prémium szolgáltatásokért kell csak fizetni stb.), még nem tisztázott, de a lényeg: az olvasói hűséget fontosabbnak tartja az általa terméketlennek és kaotikusnak ítélt jelenlegi modellnél.

Murdoch törekvései mindenesetre számtalan követőre találtak korábban is és most is. A hírügynökségek eddig is nehezményezték az ingyenes szemlézést, s főként az Egyesült Állomokból érkeztek az elmúlt napokban olyan hírek, hogy több médiacsoport is bevezeti, vagy bevezetni tervezi a Google keresőmotorjának tiltását – s ezzel egy időben tárgyalnak a Microsofttal hasonló megállapodás elérése céljából.

A Google eddigi nyilatkozataiból úgy tűnik, mintha kissé váratlanul érte volna őket ez a lépés, legalábbis az eddig hangoztatott érveikhez képest nem mondtak újat, s érdemi reakciót sem olvashatunk.

Azóta történt

Előzmények