Musk siet a Marsra, de a SpaceX-nél rengeteg a súlyos baleset

Hanyagság miatt perelték be a céget, a vád szerint a vállalat hozzáállása vezetett az egyik dolgozó balesetéhez, aki kómában van.

Hanyagság miatt indítottak pert a SpaceX ellen: az egyik dolgozó felesége azt állítja, hogy elkerülhető lett volna a férje koponyatörése és kómába kerülése, ami egy 2022-es baleset miatt következett be.

2022 elején egy hajtóműhiba miatt sérült meg Francisco Cabada, ez pedig akkor került nyilvánosságra, amikor a Reuters kiadott egy tényfeltáró jelentést. Ez alapján legalább 600 korábban be nem jelentett munkahelyi baleset történt a SpaceX-nél, és igen súlyosak: csonkolt végtagok, amputációk, áramütések, fej- és szemsérülések sorozatát említik, egy haláleset mellett. Cabada két év elteltével is kómában van.

Akkor sérült meg a jelentések szerint, amikor egy Raptor V2 egy része elszabadult a nyomástesztek során, majd fejbe találta őt, és betörte a koponyáját. Korábbi SpaceX dolgozók, akik tudtak a történtekről, közölték: ez már ismert, rendszerszintű problémák eredménye a cégnél. A Reuters forrásai szerint a vezetőket újra és újra figyelmeztették, veszélyes, hogy siettetik a fejlesztést, ráadásul nem szánnak elég időt és energiát a dolgozók képzésére, az alkatrészek tesztelésére. A kómához vezető baleset előtt is többször jelezték, hibás az alkatész, mégsem lett semmi kijavítva, állítják a dolgozók.

Az ügyek kapcsán sem a SpaceX, sem a NASA nem szólalt meg.

A Raptor-fejlesztés pedig azért kiemelt fontosságú, mert a Starship alapjaként így küldenének műholdakat és embereket az űrbe, a NASA pedig ezt használná a Hold-küldetéshez is.

Azóta történt

Előzmények