Megvonták a 885 millió dolláros támogatást a SpaceX-től

Az amerikai FCC kiáll a döntése mellett, visszavonták a SpaceX Starlink 885,5 millió dolláros támogatását.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) közölte, hogy kiáll a 2022-es döntése mellett, vagyis visszavonja a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatás 885,5 millió dolláros támogatását.

Az FCC azért döntött úgy korábban, hogy mégsem jár a támogatás, mert állításuk szerint a Starlink nem teljesítette a program alapvető követelményeit és nem bizonyították, hogy szállítják az ígért szolgáltatást, még a SpaceX fellebbezése után sem.

A hatóság az okok közé sorolta még a Starship rakéta sikertelenségét is, hozzátéve, hogy a jövőbeli Starship kilövések bizonytalan mivolta a Starlink kötelezettségvállalásainak teljesítésére is kihathat.

Az FCC tavaly augusztusban vonta vissza a támogatási ígéretet. A SpaceX 35 amerikai állam 642 ezer félreeső otthonának ígért gyors internetet. A SpaceX csalódott, és hangsúlyozza, hogy a Starlink láthatóan az egyik, ha nem a legjobb opció a félreeső területek internetprogramja kapcsán.

Az FCC egyébként maga is megosztott, a republikánus vezetők szerint ugyanis 2025-ös célokat vártak el már tavaly a cégtől, és valójában a kormány Muskkal szembeni nézeteltérései állnak a döntés mögött. Brendan Carr FCC-biztos egyenesen a kormány hatósági zaklatásának nevezte a döntést, jelezve, hogy a hatóságok egyre több Musk-cég ellen intézkednek.

Musk szerint az FCC döntése értelmetlen, a Starlink az egyetlen, amely a félreeső vidékeken a szélessávú elérést nagyszabásúan biztosíthatja. Musk szerint a programot meg kell szüntetni, majd visszaadni a pénzt az adófizetőknek, nem pedig azoknak küldeni, akik nem végzik el a munkát.

Nathan Simington FCC-biztos szerint szeptemberben 2 millió előfizetőt számlált nagyjából a Starlink, a SpaceX pedig minden hónapban újabb műholdakat lő fel, így a szolgáltatás egyre gyorsabb és megbízhatóbb.

A SpaceX pedig a világ egyik legértékesebb magáncége, amely egyre többet ér: a legutóbbi tender után nagyjából 180 milliárd dollárt.

Azóta történt

Előzmények