Botrányos pert indított Musk és az X egy nonprofit cég ellen

Ismét komoly átszervezéseket hajt végre Musk és az X, utóbbi botrányos logóját levették a San Franciscóban lévő főhadiszállás tetejéről. Beperelt az X egy nonprofit céget, amely a gyűlöletbeszéd és a tévinformáció ellen küzd. A francia AFP perén pedig Musk akadt ki, bizarrnak nevezve a helyzetet.

Nehéz lenne megjósolni, hogy mi lesz az X sorsa (korábban Twitter), de Musk intézkedéssorozatai továbbra is nagyon gyakoriak, sokszor változnak és erősen megosztják az embereket, súlyos kritikákat kiváltva. Utóbbit bőven kapott az X a vakító, botrányos logóért, amelyet engedély nélkül telepített a San Franciscóban lévő főhadiszállás tetejére – a sok panasz és hatósági vizsgálat nyomására levették.

Komoly átszervezésbe kezdenek továbbá, a bizalomért és biztonságért felelős részleget ezentúl Elon Musk és Linda Yaccarino egyaránt felügyelik. A termékekért és mérnöki feladatokért felelős ágazatok Musk alá kerülnek, Yaccarino pedig minden másért felel, közölte az X.

Felháborodást keltett továbbá, hogy az X beperelt egy nonprofit szervezetet, amely a gyűlöletbeszéd és a tévinformáció ellen küzd: a vád szerint hamis állításokat terjesztenek és arra biztatják a hirdetőket, hogy ne fektessenek be a platformba. Az X már korábban megfenyegette ennek kapcsán a Center for Countering Digital Hate (CCDH) szervezetet a média szerint.

A CCDH szerint az X megfélemlíti azokat, akik elég bátrak fellépni a zaklatás, gyűlölet és káros tartalmak ellen, az X vádjai ráadásul szerintük alaptalanok.

A CCDH korábbi kutatása szerint Musk hatalomátvétele óta még jobban elszabadult a gyűlölet az X-en, főleg a kisebbségek ellen. Az X és Yaccarino szerint a jelentés hamis, félrevezető, elavult, pontatlan adatokból dolgoztak.

A CCDH szerint a gyűlölet és a tévinformáció futótűzként terjed a platformon Musk vezetése alatt, a perrel pedig el akarják némítani azokat, akik erre felhívják a figyelmet. Az X szerint a nonprofit engedély nélkül szerzett tőlük adatokat, megszegve a feltételeket, a becsléseik pedig kiragadottak, állításaik valótlanok. Az X több pert is indított engedély nélküli, nagyszabású adatgyűjtés miatt különböző cégek ellen.

A vitás jogi ügyekben nem szűkölködik egyébként az X. Míg Indiában a tartalomblokkolás ellen küzd, cenzúrát emlegetve, addig a francia AFP azért pereli, mert a tartalmainak közzétételéért cserébe nem is egyeztet velük a díjazásukról. Musk kemény kritikát fogalmazott meg ennek kapcsán, bizarrnak nevezve a helyzetet, amelyben nekik kellene fizetni azért, hogy forgalmat küldenek az AFP oldalára, ahol az reklámbevételt szerez.

Azóta történt

Előzmények