Nincs vége a nyomtatós botránynak, célkeresztben a HP

A Canon sikeresen kiegyezett az elegendő tinta nélkül nem szkennelő nyomtatók ügyében, de a HP elleni per folytatódik.

Egy amerikai szövetségi bíró visszautasította a HP azon kérését, hogy ejtsenek egy pert, amely szerint a HP szándékosan úgy tervezte az all-in-one típusú nyomtatóit, hogy azok ne tudjanak szkennelni vagy faxolni, ha a tinta szintje alacsony. A gyártó célja a vád szerint, hogy növelje a profitot, és több tintát adjon el.

A csoportos kereset szerint a HP álcázza, hogy a nyomtatói hogyan lépnek hibamódba, amikor alacsony a tinta szintje, majd letiltják a tintát nem is igénylő funkciókat, és felesleges, drága patronok vásárlását követeli.

Beth Labson Freeman bíró szerint a HP tényleg tudhatott ezekről. A HP szerint ők semmilyen hibát nem rejtegettek.

A The Verge az ügy kapcsán több dologra is emlékeztet: bár a Canont is el akarták számoltatni egy perben pont emiatt, ott végül a felperesekkel kiegyezett a gyártó, így lefújták a csoportos keresetet, és vélhetően senki és semmi nem kényszeríti majd a Canont, hogy felhagyjon ezzel a kellemetlen piaci szokással. A Canon ügyfélszolgálatosai már többször jelezték, teljes tintapatron nélkül nem lehet szkennelni.

A vádakat egyébként sem a Canon, sem a HP nem tagadta egyszer sem. Az Epson viszont azzal kampányol, hogy ezt a csúnya trükköt ők 2008 óta egyszer sem alkalmazták. A The Verge megjegyzi, hogy ezt ugyan nem, de mást igen: a régebbi nyomtatóikat gyakran távolról tiltják le és teszik tönkre, arra hivatkozva, hogy egy-egy alkatrész elévült.

Azóta történt

Előzmények