MySpace-sztori: öngyilkosságba kergette a szomszéd kislányt

(Infobulvár) Egy morbid kertvárosi sztori foglalkoztatja az Egyesült Államok sajtóját és közvéleményét már hetek óta: egy sötét titok felfedése kapcsán újra csak a közösségi oldalak veszélyei lettek a beszédtéma.

A történet tragikus sorsú főszereplője a Saint Louis egyik felső középosztály lakta kertvárosában élő 13 éves Megan Meier, aki tavaly a MySpace oldalán összebarátkozott egy Josh Evans nevű 16 éves fiúval. Egy darabig minden rendben ment, ám a fiú egyszer csak Megan ellen fordult, sértegette, szidalmazta, kijelentette neki, hogy mindenki utálja őt, mert rossz ember, s jobb lenne a világ nélküle. A zaklatáshoz egy idő után többen csatlakoztak, s végül 2006. október 16-án az egyébként korábban depresszióval kezelt kislány – röviddel 14. születésnapja előtt – öngyilkos lett.

A gyászoló szülők viszont hetekkel később megtudták, hogy Josh valójában nem létezik, a fiú álarcában szomszédjuk, Lori Drew chatelt Megannal. A szomszédasszony – akinek lányával Megan sokáig baráti viszonyban volt, ám később megromlott kapcsolatuk –, állítása szerint, arra volt kíváncsi, miket mond lányáról a volt barátnő.

Miután a szülők megtudták ezt, feljelentést tettek, a többi szomszédot pedig arra kérték, hogy a nyomozás érdekében tartsák titokban az esetet. Ám időközben kiderült, hogy sem a helyi hatóságok, sem az FBI nem talált jogalapot a vádemelésre. A rendőrség tehetetlenségét látva a felháborodott szomszédok elhatározták, hogy kezükbe veszik az események irányítását, s nemrég először is elmesélték az újságoknak a történteket, majd az internetes fórumokon feltárták a szomszédasszony, Lori Drew személyes adatait, s elindult a nő elleni hajsza. (A zaklatás olyan szintig eljutott, mint egy B-movie-ban: éjszakánként autók hajtanak el a ház előtt, s utasaik Gyilkos!-t kiáltanak Drew ablakai felé – a közharagot maga ellen kihívó család pedig kamerákkal és fényképezőgépekkel szerelte fel házát.) A korábban békés kertvárosi negyedben azóta folyamatos a rendőri ellenőrzés.


Dardenne Prairie, a missouri kertváros

A történet háttéréhez tartozik, hogy (az FBI nyomozásának adatai szerint) Megan, éppen betegsége miatt, mindig szülői felügyelettel használta az internetet, Joshról is tudtak, s nem ellenezték az online barátságot. Amikor viszont elkezdődtek a sértegetések, a lány kezelőorvosa azt javasolta a szülőknek, hogy ne engedjék netezni gyereküket, ám ők nem fogadták meg a tanácsot.

A kislány öngyilkossága után Lori Drew folyamatosan vigasztalta szomszédait, s a korábbi jó viszony még szorosabbá vált. Ám az eset után néhány héttel, Hálaadáskor egy másik, „jól informált” szomszéd elmondta Meieréknek, hogy Lori Drew chatelt álnéven lányukkal. Az eset nyilvánosságra került, s Drew el is ismerte az álnévhasználatot a vizsgálódó sheriffnek.

Az elmúlt egy év eseményei Meier házaspár válásához vezettek.

Az ügy jogi szempontból jelenleg stagnál, mindössze annyi történt, hogy a kertvárosi kerület önkormányzata elfogadott egy határozatot, melyben az internetes zaklatást 90 napos elzárással és/vagy 500 dolláros büntetéssel sújtják.

Azóta történt

  • Hanyas vagy?

    Egy közösségi oldal ügyes húzása.

  • Keresztény diktatúra a MySpace-en

    Nyilvánvaló, hogy a krisztusi életet élő Rupert Murdoch kezében futnak össze a szálak. Mindennapi összeesküvés-elméletünk sorozat.

  • Meg akarsz halni? Használd a keresőt!

    Az interneten található weboldalak közt szép számmal akadnak olyanok, melyek öngyilkosságra bátorítanak. A keresőmotorok pedig jó szolga módjára rájuk is találnak.

  • Ki ölte meg Megan Meiert?

    Az egész Egyesült Államokat megrázó ügy egy év után felemás döntéssel zárult: vétkest találtak, ám nem abban, amiben a vádlók szerették volna.

Előzmények