Fogjál tolvajt a PC-den, hobbiból, még fizetünk is érte!


Igen érdekes kezdeményezés lépett a megvalósítás fázisába Nagy-Britanniában a héten, miután már egy évvel ezelőtt elkezdték kampányukat, hogy elindulhassanak. Mint az közismert, az ettől annyira rettegő George Orwell hazájában az egyik legmagasabb az egy főre eső térfigyelő kamerák száma, ám maga a kamera nem elegendő a bűnmegelőzéshez, hiszen valakinek figyelnie is kell a képet, hogy megállapíthassa, történt-e bűncselekmény. A kamerák száma sok tízezerre nőtt, ám az állam, illetve a cégek nem képesek annyi embert biztosítani, amennyi hatékonyan ellenőrizné az adásokat.

Ezért született meg egy olyan magánvállalkozás, a héten már élesben működő projekt, melybe a civileket is bevonják: hozzáférést biztosítanak a körbe belépő cégektől a kameraképekhez bárki számára, és ha az illető felfedez egy bűncselekményt, akkor pénzdíjban is részesülhet. A regisztrált felhasználók megkapják egy adott terület CCTV-képeit, és ezek után csak annyi a dolguk, hogy nézzék, mi történik az adott helyszínen. Az Internet Eyes nevű cég által menedzselt szolgáltatásban dolgozók akár havi 1600 dollárnyi pénzt is kaphatnak, feltéve, ha például tetten érnek tolvajokat a közvetítések során. Ha gyanús tevékenységet észlelnek a résztvevők, akkor egy „riadó!”-gombot nyomnak meg, és ennek hatására a szoftver azonnal fotót készít a helyszínről, másrészt automatikusan egy figyelmeztető SMS-t küldenek mondjuk a kamera által megfigyelt bolt vezetőjének. A résztvevőknek nagykorúnak kell lenniük, és azt senki nem tudhatja, hogy éppen mely helyszín kameráját látja – egy aktivista egyszerre négy kamera képét kapja meg. Eddig 13 ezren érdeklődtek az Európai Unió területéről, akik szeretnének részt venni a projektben.

A vállalkozás alapítója, Tony Morgan szerint valós igény van a szolgáltatásra, mivel a kamerák már oly megszokottak, hogy nincs elrettentő hatásuk, emellett a tolvajok tudják, hogy sehol sem képesek folyamatosan figyelni a képernyőket, ezért nem tekintik igazán kockázatnak a bekamerázást. Morgan azt is megemlítette, hogy azért is szükséges az ilyen tevékenység, mivel a brit kiskereskedelmi szövetség adatai szerint a bolti lopások összességében iszonyú, évi 5 milliárd fontos (másfél billió [!] forintos) kárt okoznak évente a gazdaságnak.

A cég működésével kapcsolatban komoly törvényességi aggályokat hangoztató jogvédő csoportok támadják a szolgáltatást, és jelenleg még a brit információs biztos sem alakította ki végleges hivatalos álláspontját – az előzetes egyeztetések után, a tesztfázis elindításának feltételeként a biztos kérésére vezették be korhatárt, illetve azt, hogy ingyen nem, csak egy bizonyos összeg befizetése után lehet regisztrálni. Az mindenesetre komoly adatvédelmi gondokat vethet fel már elsőre is, hogy a „nem tolvaj”, a hétköznapi életét élő polgárokat egy másik országból valaki éber szemmel figyeli napi ügyei intézése közben, mert hátha ellopnak valamit.

Előzmények