Nincs kegyelem a kalózoknak

Már hónapok óta folyik fel-fellángolva a vita Nagy-Britanniában arról a kormányzati elképzelésről, mely francia mintára akár az internetkapcsolat megvonásával is büntetné a sorozatosan illegális tartalamakat letöltőket („három dobásod van”-elv). Szinte minden nap megszólal egy szervezet, egy politikus, egy híres előadó, kiadó, s állást foglal valamelyik oldalon.

Habár a korábbiakban úgy tűnt, hogy a törvényváltoztatást népszerűtlensége és a szolgáltatók ellenállása miatt leveszik a napirendről, az utóbbi hetek azt mutatják, hogy a kormány eltökélt e kérdésben, s erre utal Lord Mandelson gazdasági miniszter tegnapelőtti, a kreatív ipar képviselői előtt tett nyilatkozata is, amelyben a politikus határozottan kiállt a szigorú szankciók bevezetése mellett, s az erről szóló javaslatot a jövő hónapban az új gazdasági törvénybe foglalva be is fogják terjeszteni.

Az elképzeléssel kapcsolatban nemtetszését fejezte ki a legnagyobb visszhangot kiváltó ellenkampányt jegyző Carphone Warehouse vállalkozás, a Talk Talk, Nagy-Britannia piacvezető internetszolgáltatójának tulajdonosa, akik már hónapok óta keményen bírálják a tervezetet, több okból is. Egyrészt nem kívánnak mint szolgáltató „internetrendőrként” fellépni (osztják az Európai Unió véleményét, mely szerint jogi szempontból aggályos a korlátozás), másrészt pedig úgy vélik, hogy az illegális letöltések problémájának megoldására nem egy ilyen büntetőintézkedés a helyes lépés. Andrew Heaney, a Carphone Warehouse stratégiai igazgatója már nyár óta többször felhívta arra figyelmet, hogy nem várt gondokkal nézhetnek szembe egy ilyen törvény bevezetése után: ártatlanul büntethetnek valakit, akinek az internetkapcsolatát esetleg a szomszéd feltöri, egy egész családtól elvehetik a netes hozzáférést, ha gyerekük letöltései miatt büntetik őket stb. Heaney kitart amellett, hogy ha a törvényt mégis elfogadja a parlament, akkor ők vagy bíróságra mennek, vagy pedig egyszerűen megtagadják a lekapcsolást az adott esetekben.


Egy nyári tudósítás a problémáról

Mandelson egyébként igyekezett a szavakkal is játszani – lekapcsolás helyett felfüggesztést mondott, ami egyébként bizonyos szempontból helytálló, mivel a tervezet szerint ideiglenes tiltásokról lenne szó –, s elmondta, ez az intézkedés csak a végső eszköz lesz, ha a korábbi figyelmeztetések hatástalanok lennének. Ugyanakkor kiállt a tervezet mellett, mivel úgy véli, véget kell vetni az interneten mindennapossá vált szerzőijog-sértéseknek. Andrew Heaney érveire pedig azt válaszolta, hogy nem érti őket, hiszen a lekapcsolás nem szokatlan: ha az előfizető nem fizeti ki a számlát a szolgáltatónak, akkor is ez történik – ahogy ez magával a miniszterrel is megeesett, amikor valami kavarodás folytán nem rendezte tartozását.

A miniszter elmondta azt is, hogy felmérésük szerint döbbenetes az, hogy csak minden huszadik letöltött zenei fájl származik legális forrásból az országban, ezért – ha elfogadják a törvényt – két lépcsőben indítják meg a folyamatot: jövő tavasszal elkezdődik a figyelmeztető értesítések kiküldése. A második fázis akkor kezdődne meg – egy évvel később –, ha ezek a levelek nem járnának eredménnyel, nem látszana az illegális tartalommegosztás 70 százalékos mérséklődése, s ekkor kezdődnének a lekapcsolások. Minderre az ellenzék politikusa, az „árnyékkormány” kultuszminisztere, Jeremy Hunt csak annyit mondott, hogy nem érti a történéseket: „Ahányszor megszólal egy miniszter ebben az ügyben, mindig más a véleménye” – s ezzel arra utalt, hogy a nyáron Mandelson még a 12 hónapos türelmi időt is túl soknak tartotta, most pedig 15 hónapot javasol. Véleményével több szakértő is egyetért, mivel ez néhány hónapon belül már a harmadik kormányzati koncepció, s mindez azt tükrözi, hogy valójában nincs szilárd elképzelés, a tanácstalanság az úr, melyet a lobbicsoportok igyekeznek kihasználni.

A Talk Talk mellett korábban más szolgáltatók is panaszkodtak, ám mostanra ez a lelkesedés lelohadt. A British Telecom csak annyit nyilatkozott, hogy a felmerülő új költségek miatt „esetleg” emelniük kell az előfizetési díjakt, míg a Virgin Media szerint a jelenlegi javaslat „kiegyensúlyozott”, elfogadható számukra.

Azóta történt

Előzmények