Sir Paul McCartney és Sir Elton John is fellépett a kalózok büntetése ellen


A kiadói lobbi és a brit törvényhozás közös tervezete szerint hamarosan Nagy-Britanniában is életbe kívánják léptetni az Európai Unió által elvetett, ám Új-Zéland és Franciaország által becikkelyezett szabályozást, a hírhedt „három dobásod van” törvényt, mely azzal büntetné a notórius fájlcserélőket, hogy időlegesen megszüntetik az internetkapcsolatukat.

A hányatott sorsú elképzelés jelenleg teljes érvényűként csak Új-Zélandon működik, a francia törvényhozás elfogadta ugyan másodszori nekifutásra, ám azt még nem tudni, hogy az alkotmánybíróság – ahogyan ezt egyszer már megtette – nem fogja-e újra visszadobni az információszabadsághoz való jogra hivatkozva.

A briteknél sem kevésbé kalandos e tiltás sorsa, az elmúlt egy-két évben hol drákói szigorról, hol a lekapcsolás teljes elutasításáról szóltak a hírek. Jelen pillanatban az kavarja fel az ország internetező közvéleményét, hogy most már szinte biztosnak látszik a kemény törvény bevezetése.

Ám a napokban lényegi szakítás történt az ügyben anyagilag érdekelt kiadók, illetve a zenészek, zeneszerzők és producerek között, mivel utóbbiak is az Európai Bizottság álláspontját támogató nyilatkozatot tettek közzé, vagyis hogy aránytalanul súlyos büntetésnek tartják a kalózok megfosztását az internetkapcsolattól.

A Guardian arról adott hírt, hogy készült egy, az alkotók által létrehozott koalíció jegyezte szöveg, melyet többek között Paul McCartney, Elton John és Damon Albarn is aláírt, melyben a résztvevők a tervezett szigorítást logikátlannak és különösen negatív hatásokat okozónak nevezik, s ezzel erősítik azt a csoportot (melyhez a civil jogvédők mellett a szolgáltatók is csatlakoztak), amely határozottan szemben áll az új szabályozás bevezetésével. A nyilatkozat szerint az érintett alkotók „hevesen ellenzik” az ilyen szigorú törvényi fellépést, s felhívják arra a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban zajló folyamat (a nagy felzúdulást kiváltó „példát statuáló perek”) világossá teszik, hogy ez az út nem járható. Az elmúlt egy évtizedben a fájlmegosztás miatt keletkezett problémákat valósnak látják, ám szerintük a kiadói iparnak „lövése sincs” arról, hogy hogyan lehetne ezeket megoldani.

Patrick Racklow, a BASCA (British Academy of Songwriters, Composers and Authors), a brit alkotói szövetség elnöke szerint ez a probléma törvényi eszközökkel megoldhatatlan, semmiképp nem támogatnak egy ilyen javaslatot, mivel gyakorlatilag hatástalan, emellett túl sokba fog kerülni az iparág számára. Szerinte a legújabb felmérések is azt bizonyítják, hogy nem visszafelé kell merengeni, a múlt már meghaladott konstrukcióihoz ragaszkodni, hanem alkalmazkodva az új viszonyokhoz, új kereskedelmi gyakorlatot, új licencfeltételeket kell kidolgozni, hogy az alkotók megérdemelt anyagi elismerésükhöz hozzájussanak. Ezt a tendenciát erősíti az is, hogy épp a napokban jelentett be a YouTube és az egyik neves jogkezelő, a PRS for Music egy megállapodást, melynek következtében a PRS jövedelemhez jut a tartalmak után, s feloldják a tiltásokat, melyek eddig a videomegosztón az ő anyagaikat érintették.

Azóta történt

  • Bejutnak a kalózok a német parlamentbe?

    Habár a nyári európai parlamenti szavazáskor nem szerepeltek túl jól, ám az azóta eltelt időben megerősödtek.

  • Lily Allent megfektették a torrentezők

    Lily Allen a kiadói ipar támogatójaként olyan szerepet vállalt magára, melynek következtében valószínűleg jelentősen csökkent rajongótábora.

  • Nincs kegyelem a kalózoknak

    A brit gazdasági miniszter határozottan kiállt az illegális letöltőket végső esetben lekapcsolással büntető törvény mellett, ám az egyik szolgáltató ellenáll.

Előzmények