Technológiai startupokban vásárolhat részvényeket a brit kormány

A jelentések szerint érdekes megközelítést alkalmazva jutna technológiai előnyhöz Nagy-Britannia.

A The Financial Times forrásai szerint Nagy-Britannia érdekes megoldással szerezne technológiai előnyt.

A brit kormány a jelentés szerint a Future Fund: Breakthrough projekt keretében 375 millió fontot költene el azért, hogy részesedést szerezzen a technológiai startupokban (amelyek már későbbi szakaszokban tartanak). Az ötlet elméletileg azt garantálná, hogy a tech szektorban az ígéretes cégek javítsák Nagy-Britannia megítélését.

A jól értesült források szerint minden egyes befektetés több tízmilliónyi fontot jelentene, vagyis alapvetően kevesebb, de nagyobb céget szemelnek majd ki.

A projektet állítólag már holnap nyilvánosan is bejelenthetik, azt ugyanakkor még a jelentésekből sem lehetett megtudni, hogy vajon mely cégek szerepelnek majd az első hullámban. Egy ilyen alap ráadásul sok kérdést felvetett a szakértőkben: vajon hogyan kerülik el, hogy előnyben részesítsenek egyes cégeket, kivételezzenek azokkal? Sokak szerint az sem biztos, hogy az adófizetők örülnek majd, ha közvetett módon kockázati tőkebefektetővé válnak. Végső soron állítólag az lehet a cél, hogy a brit tech cégek ne külföldről próbáljanak meg tőkét bevonni.

Azóta történt

Előzmények