Már 74 milliárd dollárt ér a SpaceX

Újabb 850 millió dollárnyi tőkét vont be a SpaceX, ami nem csak 74 milliárd dolláros piaci értéket jelent, hanem azt is, hogy van pénz a jövőbeli projektekre.

A SpaceX állítólagos 419,99 dolláros részvény-árfolyam mellett újabb 850 millió dollárnyi tőkét tudott bevonni.

A CNBC jelentése szerint a SpaceX így már 74 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkezik. Az újabb tőkebevonás pedig egyben azt is jelenti, hogy a vállalatnak van pénze a jövőbeli projektek folytatására.

Amint az sejthető volt, a SpaceX projektjei igen veszteségesek, pénzt csak később tudnak termelni. Elon Musk maga nemrég beszélt arról, hogy a Starlink internetműholdas projekt is borzasztóan költséges, a hálózat kiépítése után így pénzügyileg fenntarthatóvá szeretnék tenni, ehhez pedig akár tőzsdére is vinnék önálló cégként a Starlinket (és pletykák szerint egyszer a SpaceX-et is).

A SpaceX emellett dolgozik egy olyan megoldáson is, ami az Apollo-programban használt Saturn V óriásrakéta teherkapacitását is felülmúlhatja. Ez rengeteg kudarcba fulladó tesztrepüléssel jár, és bár idővel a Starship is olyan lehet, mint az újból használható Falcon rakéták, de a folyamatosan robbanással végződő tesztek arra utalnak, hogy sok idő lesz, mire nyereségesen küldhet ilyesmit az űrbe a SpaceX.

Mivel a SpaceX egy privát cég, ezért a pénzügyeit nem ismerni pontosan. A befektetők ugyanakkor vélhetően hisznek a vállalat jövőbeli sikerében, a kezdeti hatalmas költségek ellenére is. Musk szerint csak a Starlink kiépítése úgy 10 milliárd dollárba kerül, így a mostani 850 millió mindenképp jól jön a cég terveihez.

Azóta történt

Előzmények