Nagykanizsán eMagyarország-pontot avattak

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a napokban felavatta az ország első nyilvános közösségi helyen létesített eMagyarország-pontját a nagykanizsai MÁV-pályaudvaron. A miniszter kiemelte: a cél az volt, hogy a legforgalmasabb helyeken, vasútállomásokon, autóbusz-pályaudvarokon, országszerte mintegy kétszázharminc ponton nyilvános internet-hozzáférést nyújtsanak sok ezer embernek, turistáknak, átutazóknak, illetve érdeklődőknek. A MÁV-val együttműködve nyolcvankét helyen alakítanak ki hasonló pontokat.

Az ezt követő sajtóbeszélgetésen kiderült: a kutatások szerint a nagyvárosokban 15-20 százaléknyi a netezők aránya, míg a községekben ez még mindig csak egy százalék. Megdöbbentő az az adat is, amely szerint az internetezők csaknem hetven százaléka a társadalom legmagasabb vagyoni ötödébe tartozik; a szaktárca ezt a fajta megosztottságot is szeretné feloldani minél több közösségi internet-hozzáférési lehetőség biztosításával. Ezért indították útjára az eMagyarország-programot, amelynek helyi megvalósításához a pályázóknak biztosítaniuk kellett a közösségi teret és a pontok kiszolgáló személyzetét. A tervek szerint az év végére körülbelül 2700 eMagyarország-pont létesül az országban, sőt köztéri kioszkokat is építenek több városban, a MÁV és a közlekedési tárca közreműködésével.

Az egyetemeken, főiskolákon szintén helyeznek el kioszkokat, jelenleg tizenkét intézményben már van ilyen, májusra pedig további huszonkettőben lesz. Annak érdekében, hogy a megfelelő közösségi részvételt biztosítsák, a nyár folyamán hat-hétezer új, a legközelebbi eMagyarország-pontra figyelmeztető KRESZ-táblát telepítenek az utak mellé.

Előzmények