Nagyon borúlátóak a cégvezetők, költséget csökkentenek és árat emelnek

A legtöbb vezérigazgató több mint egy évtizede nem volt olyan borúlátó a növekedés kapcsán, mint most.

A Davosban tartott World Economic Forum kapcsán sok jelentés és elemzés kerül elő arról, hogy mit látnak és gondolnak a vezérigazgatók – a PwC is kiadott egy anyagot, ez alapján pedig a cégek 2007 óta nem látott mértékben borúlátóak, ha növekedésről van szó. Ennek okaként a növekvő inflációt, a makrogazdasági volatilitást és geopolitikai konfliktusokat jelölik meg.

A PwC szerint a vezérigazgatók 73 százaléka csökkenő gazdasági növekedést vár a következő egy évben. A PwC évente csinál ilyen felmérést, és több mint egy évtizede ez a legpesszimistább év, állítják a szakemberei – pedig 2021-ben és 2022-ben még mindenki nagyon optimista volt.

A vezetők 60 százaléka egyébként nem tervez leépítéseket, szeretnék megtartani a szakembereket. A PwC szerint azon cégek, amelyek tavaly remekeltek, nagyobb eséllyel szenvednek most. A vezetők 40 százaléka szerint cégük nem lesz gazdaságilag fenntartható a következő évtizedben, ha nem fejlesztenek és alakulnak át még gyorsabban.

A felmérés szerint a cégek zöme most költségeket csökkent, ez nem mindig jár együtt kirúgásokkal, a fent említett okokból. De a következő 2-3 évre a túlélést jelölik meg célként, miközben átalakulnának, hogy növekedhessenek a következő évtizedben. A működési költségeket csökkentik, 51 százalék pedig árakat emel. A klímakockázat most sehol nem elsődleges.

A WEF-en megfordult vezető gazdasági elemzők kétharmada globális recessziót vár idén.

Azóta történt

Előzmények