NATO-gyakorlat: IP telefónia magyar híradósokkal

A Magyar Honvédség Híradó Parancsnoksága 2005. május 30 – június 24 között második alkalommal vesz részt a NATO tagállamok éves informatikai gyakorlatán, amelynek célja a szövetségi tagok, békepartnerségi résztvevők és meghívott együttműködők által bevezetett információ technológiai (IT) megoldásoknak a NATO rendszerekkel és egymással történő együttműködési tesztelése.

A partner országok az előkészítés során a meghatározott együttműködési területek közül kijelölik azokat, amelyek realizálására felkészültek és a nemzeti, valamint NATO érdekű feladatok végrehajtásakor alkalmazni kívánják őket. A résztvevők ezt követően a valós hadműveleti helyzetekhez hasonló információs kapcsolatokat alakítanak ki egymással, és ezeken valósítják meg a katonai adatok továbbítását, valamint azok feldolgozását. A feladat komolyságát igazolja, hogy a békében üzemelő NATO és nemzeti információs rendszerek jelentős része bevonásra kerül a tesztelésekbe.

A Magyar Honvédség (MH) 2005-ben két fő területen hajt végre együttműködési feladatokat. Egyrészt teszteli az MH béke vezetési rendszerében bevezetett és Irakban is alkalmazott IP telefónia és adatátviteli rendszerét, másrészt telepíti azt a vezetéstámogató portálrendszert, amely 2005. év végéig megkezdi a működését a béke vezetési rendszerben.

A gyakorlat során – a NATO ajánlásaival összhangban – a magyar résztvevők a Cisco technológiára épülő integrált IP hang-és adatkommunikációs megoldást tesztelik. A harctéren elvárt könnyű szállíthatóság és gyors telepíthetőség követelményének megfelelő Cisco 3845-ös Integrated Services Router egyetlen eszközben biztosítja az adattovábbítási, a hangátviteli, valamint hálózatbiztonsági funkciókat. Ezek az alkalmazások elsősorban a nagyobb igénybevételnek kitett helyszíneken (bevetés, misszió, stb.) javasolt elsősorban. A mostani gyakorlaton bevetésre kerülő eszközök beépített, NATO ajánlású hardveres titkosítást kínálnak a védett összeköttetések kiépítéséhez, továbbá az Internettel kapcsolatban sokszor emlegetett hálózat elleni elektronikus támadások megelőzésére a behatolás érzékelő megoldásokat is beépítve tartalmazza az eszköz. Az internetes hálózati piacvezető vállalat és partnere, a Coleman Technologies Inc. egyébként nemrégiben mutatták be az Enviro Xtreme típusú, katonai kivitelű (víz- por- hőmérséklet- és rázkódásálló) IP telefonkészülékeket.


 

Az integrált biztonsági funkciók mellett a Cisco olyan új hangátviteli szolgáltatásokat is integrált az eszközbe, amellyel nemcsak nagymértékű rugalmasságot biztosít a telefonszolgáltatások kiépítéséhez, de elkerülhetővé teszi az adatátvitel mellett egy párhuzamos beszédcélú rendszer kialakítását is.

A 3845-ös jelzésű router az adattovábbítási feladatok ellátásával egy időben, járulékos szolgáltatásként a beépített CallManager Express hívásirányító rendszer segítségével építi fel a távbeszélő kapcsolatokat a felhasználók IP telefonkészülékei, vagy az IP és hagyományos távbeszélő rendszerek között. A technológia hatékonyságát bizonyítja, hogy az MH-ban jelenleg is alkalmaznak olyan beruházás védelmi megoldást, ahol a még üzemelő analóg távbeszélő készülékeket IP rendszeren keresztül kötik össze ISDN távbeszélő rendszerekkel.

Azóta történt

Előzmények