Észtországban lesz a NATO kiberháborús központja

Tavaly áprilisban és májusban az úgynevezett „észt kiberháború” hívta fel a világ figyelmét arra, hogy a mind inkább digitalizálódó világban az elektronikusan működő rendszerek bizonyos esetekben komoly sebezhetőséggel működnek. Az még azóta sem tisztázódott megnyugtatóan, hogy pontosan mi is történt, amikor az IT szempontjából különösen fejlett észt közigazgatás, kormányzat és a pénzügyi szektor komoly károkat szenvedett el a DDoS-támadás következtében – eleinte egyértelműen a tallini orosz emlékmű sorsa miatti orosz állami bosszúnak vélték, ám ez a feltételezést később nem sikerült megnyugtatóan bizonyítani.

Nem meglepő tehát, hogy Észtország állt egy új kezdeményezés élére, melynek keretében a NATO tagállamai együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a tagállamokat megvédjék az esetleges jövőbeli kibertámadásoktól. A tegnap kezdődött bukaresti NATO-csúcson zajló egyeztetések után, a jövő hónapban nyolc ország részvételével (az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Spanyolország, Észtország Lettország, Litvánia és Szlovákia) Tallinban meg fognak alakítani egy szervezetet (Cyber Defence Centre of Excellence), amely a tagállamokat érő számítógépes támadások megelőzésével, illetve ezek kivédésével foglalkozik majd.

A központ hivatalos megnyitóját 2009-re tervezik, de az informális munka addig is folyik, s júniusban kormányzati csúcstalálkozót is szerveznek ez ügyben Tallinban – nyilatkozta Johannes Kert, az észt hadsereg korábbi főparancsnoka, a védelmi minisztérium tanácsadója. A szervezet fő céljai közé tartozik, hogy a nemzetközi együttműködést javítsa, közös végrehajtó szerveket hozzon létre, illetve segítsen kidolgozni egy általánosan érvényes „kibervédelmi doktrínát”. Maga a központ csak körülbelül 30 fős személyzettel fog dolgozni (ennek fele IT-szakértő), a hangsúly a koordináláson lesz. A házigazda azért Észtország, mivel egyrészt nekik már van tapasztalatuk e téren, másrészt pedig a elektronizáltságban a világ vezető országai közé tartoznak.

Azóta történt

Előzmények