Nem akarta fényezni a szponzorokat, inkább felmondott a főszerkesztő


Harry McCracken

Felmondott a neves amerikai szaklap, a PC World elismert főszerkesztője, Harry McCracken, miután összekülönbözött a kiadó új vezetőjével. McCracken – aki 12 évet töltött a lapnál és 16 éve volt a lapkiadó alkalmazásában – nem beszélt arról, hogy minek kapcsán alakult ki a nézeteltérés. Az esetről beszámoló híradások szerint viszont az International Data Group (IDG) leányvállalataként működő PC World Communications Inc. márciusban kinevezett új vezérigazgatója, Colin Crawford hirdetőbarát szemléletmódja nem tetszett a főszerkesztőnek.

Crawford – aki már évek óta a szintén az IDG portfóliójába tartozó MacWorld című lapot is irányítja – állítólag le akart tiltatni egy, az Apple-ről szóló írást. A még csak vázlatként megírt anyag a „Tíz dolog, amiért nem szeretjük az Apple-t” címet viselte. McCracken azonban nem volt hajlandó engedni, miközben – amint a Wired állítja az érintett lapoknál dolgozó, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva – az új igazgató világossá tette a többi szerkesztő számára is, hogy a lapban hirdető gyártókkal tisztelettudóbbnak, termékeikkel pedig a tesztek írásakor megértőbbnek kell lenniük.

McCracken ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, csupán annyit mondott, hogy nincs benne keserűség a távozása miatt, és remek 12 évet töltött el a lapnál, kollégáit viszont megdöbbentette az eset.

Az IDG 1964 óta foglalkozik szaklapok kiadásával. A kiadó 1986 óta hazánkban is jelen van, honi lapcsaládjába tartozik a PC World, a Computerworld Számítástechnika és a GameStar nyomtatott és online változata.

Azóta történt