Válságban van az informatikai sajtó


To print or not to print?

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a héten az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) arról, hogy hol és merre tart a hazai informatikai sajtó. A témaindító kérdések („Kenyérharc, szakma, ismeretterjesztés – ez a harc lesz a végső? Verseny a médián belül: internet vagy nyomtatott sajtó? Merre tovább informatikai újságírás?”) azt sugallták, hogy a szervezők szerint válság van (válság-e van?), legalábbis annyiban, hogy a nyomtatott szaklapok példányszáma folyamatosan csökken. Gondolom – remélem –, nem ennek az évek óta tartó globális trendnek a megkésett felismerése adta az apropót az eseményhez (bár tény, hogy a nyomtatott hazai informatikai sajtó – noha per definitionem elsőként kellett volna ébrednie – az utolsók között fedezte fel az internetet), hanem például a piacon az utóbbi hónapokban végbement változások. Hogy például az egyik legrégebbi szakkiadó, a 2006-ban 100 millió forintos veszteséget felhalmozó Vogel Burda Kft. kiszállt a bizniszből, és teljes lapportfólióját eladta az autós szaklapokban utazó – és egyébként ugyancsak veszteségesen működő – Motor Presse Kft.-nek, amely a Computer Panorámá-t azonnal megszüntette és hagyta szerkesztőségestől elmenni az itbusiness-t. Vagy hogy tavaly nyáron fizetőképes kereslet hiányában feladta a Linuxvilág.

Volt tehát miről beszélgetni, de a kerekasztal nem volt teljes, legjobb esetben is félkerek- vagy félkörasztal volt csak: hiányzott ugyanis az online sajtó, amelynek képviselőit a szervezők elfelejtették meghívni. Tetszik érteni, ugye? Az a szakmai szervezet, amely a hátrányos helyzetűek és idősek internetes felzárkóztatását célzó e-befogadás programot erőlteti Magyarországon, úgy szervez kerekasztalt az informatikai újságírás helyzetéről, hogy nem tekinti tényezőnek az online sajtót – úgy en bloc.

De tulajdonképpen nem is baj, mert a meghívottak „egyetértettek abban, hogy – a beszélgetés felvetésével ellentétben – az IT-sajtó nincs válságban [kiemelés ott].” Az erről beszámoló itbusiness-hírlevélből még az is kiderül, hogy az Inforumot meg az e-befogadás programjával együtt elküldték a búsba: „Dombi Gábor, az Inforum főtitkára felvetésére, hogy a szaksajtó vegyen részt a »digitális szakadék« ismeretterjesztés segítségével történő szűkítésében, a főszerkesztők egyhangúan úgy reagáltak, hogy a nyereségérdekelt vállalkozásoknak a fizetőképes keresletet kell kielégíteniük.”

Bővebb és kritikusabb beszámoló is készült az eseményről: az SG.hu-n Dojcsák Dani – aki talán véletlenül jutott meghívóhoz és akinél láthatóan elszakadt a húr – hosszabb, indulatos halotti beszédben temeti a hirdetésekért bárkinek lefekvő szakújságírás régi gyakorlatát, és várja egy új korszak beköszöntét. Provokatív írását ezzel a felütéssel kezdi: „Válságban van az IT-sajtó: vége a nyomtatott lapoknak, kicsi a piac, hiteltelenek a szaklapok, kontárok a szakújságírók. Ezek a felvetések már szinte mindennapossá váltak, nem csoda, hogy az Inforum által szervezett sajtóbeszélgetés-sorozat első témája is ez: »merre tovább informatikai újságírás?« A téma a helyén van, a szereplők felhozatala viszont bosszantó. Az egyetlen szerencse, hogy az elhangzott beszélgetést nem hallották túl sokan.”

Tizenkét éven aluliak számára az olvasása nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Azóta történt

Előzmények