Nem fellebbez a Microsoft

A szoftvervállalat úgy döntött, hogy nem támadja meg az európai Elsőfokú Bíróság decemberi döntését. Amint arról beszámoltunk, a Bo Vesterdorf vezette testület határozata szerint a Microsoft nem tudott meggyőző érveket felvonultatni az Európai Bizottság tavaly márciusi jogorvoslatainak felfüggesztése mellett, nem tudta bizonyítani, hogy azok komoly és helyrehozhatatlan károkat okoznának az üzletmenetében. A szoftvergyártó így köteles a kiszabott 497 millió eurós bírságot megfizetni, Windows operációs rendszereit médialejátszó nélkül is forgalmazni és versenytársai számára hozzáférhetővé tenni a windowsos alkalmazások készítéséhez elengedhetetlen információkat.

A Microsoft a szankciók felfüggesztését elutasító döntés megfellebbezése helyett most együttműködik az EB-vel a rendelkezések mihamarabbi teljesítésében. Mint közölték, a windowsos szerverek kommunikációs protokolljainak licencelését már lehetővé tették, a médialejátszó nélküli ún. Reduced Edition operációs rendszereket pedig eljuttatták a PC-gyártókhoz. Az eurokonform Windows XP az elkövetkező hetekben a disztribútoroknál és a kiskereskedőknél is megjelenik – ígérik.

A vállalat azonban hangsúlyozta: továbbra is bízik abban, hogy az EB-döntés érdemi felülvizsgálata során – mely akár öt évig is eltarthat – számára kedvező fordulatot vehet az ügy. Optimizmusra adhat okot, hogy az Elsőfokú Bíróság decemberi döntése is megalapozottnak találta a Microsoftnak az érdemi fellebbezés során mérlegelendő érveit – közölték.

Azóta történt

Előzmények