Átkeresztelik az eurokonform Windowst

Az Európai Bizottság kritikájára reagálva a Microsoft megváltoztatja az eurokonform, médialejátszó nélküli Windows XP operációs rendszer nevét – közölte tegnap a szoftvergyártó. Amint az ismert, a Windows Media Player nélküli változat kiadására az Európai Bizottság kötelezte a vállalatot. A cég ellen folytatott európai versenyügyi vizsgálatot lezáró ítélet ugyan még tavaly márciusban született, ám annak végrehajtására csak január közepén, a szankciók felfüggesztését kérő Microsoft-fellebbezés decemberi elutasítása után került sor.

Az operációs rendszer speciális változatának a Windows XP Reduced Media Edition nevet adták. Az európai versenyügyi bizottság tagjai azonban sérelmezték a csökkentett funkcionalitásra utaló elnevezést, amely – mint állították – aligha bátorít vásárlásra. Beszámolók szerint emiatt újabb bírság kiszabását is kilátásba helyezték. A Microsoft ennek hatására döntött úgy, hogy átkereszteli a terméket, és jelenleg az EB-vel együttműködve igyekszik megtalálni a legtalálóbb elnevezést. Egyelőre dobozos változatban nem került kiskereskedelmi forgalomba a szoftver – csupán a PC-gyártókhoz jutott el OEM kiszerelésben –, ezért az új keresztelő nem jár költséges termék-visszahívással.

Az eurokonform operációs rendszer – akárhogy is hívják majd – ugyanannyiba kerül, mint a teljes értékű változat, ezért a Microsoft nem számít a termék iránti komoly érdeklődésre – mondta el korábban lapunknak a vállalat magyarországi leányvállalatának egyik szóvivője. A PC-gyártók szintén nem lelkesek. A Dell, a Hewlett-Packard és a Fujitsu Siemens – három a négy legnagyobb európai gyártó közül – az érdeklődés borítékolható hiányára hivatkozva egyelőre nem fogja forgalmazni az európai Windows XP-t.

Azóta történt

Előzmények