Nem hack küldte padlóra délelőtt a T-Online-t

Bár az index nyomán több hazai online lap is közölte, hogy egy hatalmas DoS-támadás miatt bénult meg ma délelőtt a T-Online teljes adatforgalma – az erre történő utalás azóta kikerült a hírportál átdolgozott anyagából –, valójában egy hálózati eszköz meghibásodása fektette két vállra a szolgáltató szerverközpontját.

Délelőtt fél tíz után több mint egy órára elérhetetlenné vált a társaság Adatparkja, elnémult az origo, a Freemail és a T-csoport valamennyi honlapja, valamint az összes üzleti és magánelőfizető szervere, amelyet a T-Online Adatparkjában hosztolnak. A szolgáltató azon előfizetői, akik a meghibásodás időpontjában már csatlakoztak az internetre, továbbra is tudtak böngészni – más honlapokat –, viszont az ezután csatlakozni szándékozók nem kaptak választ a kiszolgálótól. A hiba az email-szolgáltatást is érintette, így az előfizetők a kérdéses időben leveleket sem tudtak váltani.


A T-Online szerverparkban történt leállás a teljes magyar net forgalmán meglátszott. A BIX-grafikonon jól látható, hogy valamivel 9 óra után a magyarországi forgalom több mint egy gigabittel esett vissza. 

"Noha az internetszolgáltató hálózata minden elemében kettős – azaz leállás esetén egy másik eszköz biztosítja az elérést – most egy elosztóberendezés hibája az egész rendszert működésképtelenné tette" – tájékoztatta lapunkat Tüdős András, a vállalat informatikai igazgatója. "Maga az internetes hálózat működött, azonban az ügyfelek csatlakozásáért szintén egy, az Adatparkban működő szerver a felelős, ezért nem tudtak a jelzett időpontban ügyfeleink a világhálóra csatlakozni."

Azóta történt

Előzmények