Nem jelenik meg Amerikában a náci rémtetteket feldolgozó videójáték

A helyi Nintendo-képviselet döntésének értelmében valószínűleg nem jelenhet meg az amerikai boltok kínálatában az a Nintendo DS konzolra fejlesztett játék, mely a második világháborúba, a holokauszt tombolásának kellős közepébe repíti vissza a játékost, írja a New York Times. Az Európában várhatóan év végén megjelenő program kifejezetten a gyermekeket célozva, játékos formában, oktatva próbálja bevezetni a fiatalokat az emberi történelem legsötétebb időszakába.

Az Imagination Is The Only Escape (magyarul nagyjából a Képzelet az egyetlen menekülés) című játékprogramban egy Franciaországban élő, a valóság borzalmai elől egy fantáziavilágba menekülő zsidó kisfiút irányíthatnak a játékosok. A különösen sötét képi világú játék, mely a náci haláltáborokban megkínzott és kivégzett gyermekeknek állít egyfajta emléket, számos történelmi tényt tár fel a becslések szerint nagyjából másfél milliónyi gyermekáldozatot követelő vészkorszakról.

A Nintendo DS-re fejlesztett program játékmenete mégis kerüli az erőszakot: „Ebben a játékban nem lesz erőszak a képernyőn. A háború szerintem nem játék, egyáltalán nem tartom szórakoztatónak” – nyilatkozta Luc Bernard, az Imagination Is The Only Escape 21 éves, francia származású ötletgazdája és fejlesztője.

Az egyébként zsidó származású fiatalember játékát egy kis brit kiadó, az Alten8 fogja megjelentetni először várhatóan a szigetországban, később pedig Európa más országaiban. Az Alten8-nak mindössze egy változtatási javaslata volt Bernardhoz: a cégnél nem szívesen látták a játékban szereplő horogkereszteket, de a fejlesztő blogjának tanúsága szerint a náci jelkép végül mégis benne maradhat a végleges változatban.

Luc Bernard és az Alten8 egy másik fejlesztés alatt álló közös projektje a jelen kor talán legégetőbb és legaktuálisabb problémájára próbálja felhívni a gyerekek figyelmét: az Eternity's Child (Az örökkévalóság gyermeke) egy a globális felmelegedés által sújtott, poszt-apokaliptikus fantáziavilágban játszódik majd.

Azóta történt

Előzmények