Bezárták a „halálgyűjtő” oldalt

Egy 16 éves angol lány öngyilkossága vezetett el addig, hogy tegnap lezártak egy olyan weboldalt, melynek fő profilja a halál, annak különböző fajtái voltak.

Chelsea Smith nemrég vetett véget életének, ám a megtört szülők hamarosan olyan információkhoz jutottak, hogy lányuk halálának részletei felkerültek a viewmydeath.com oldalára, melyen – állításuk szerint – az önkéntes és az erőszakos halál „dicsőítése” volt a téma. Chelsea bekerült a kiemelt hírek közé (top ten deaths), ahol fotójával együtt leírást lehetett olvasni halála körülményeiről.

A neten elszaporodtak az ehhez hasonló, a halál, az öngyilkosság köré dicsőséges mítoszt szövő vagy egyáltalán az öngyilkosságot témául választó honlapok, s több szervezet követel az eddigieknél hathatósabb fellépést ellenük – jelen esetben a szülők panaszának elhangzása után nem sokkal törölték az oldal anyagait, de a főoldal még mindig bejön, s a Google adatbázisában a tárolt változatokból sok anyagot még mindig meg lehet nézni. Amennyire ezekből látható, extrém anyagokat nem közöltek: azokat az adatokat szedték össze, amelyeket a sajtó, illetve az internet segítségével lehetett elérni, ám az elhunytak fényképei mindig ott szerepelnek, s az oldal általános koncepciója, az összerendezettség az, ami hátborzongató lehet.

viewmydeath

Paul Kelly, egy, az ilyen vállalkozások ellen is küzdő szervezet szóvivője azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy sajnos ezeken a honlapokon található tartalmak megzavarhatják a gyerekek, a kamaszok fejét, akik – felnőttként nézve talán érthetetlen módon – a halálukkal kívánják elérni az áhított világhírt. Chelsea esete ennél bonyolultabb, mivel – ahogy testvére beszámolt róla – barátai akartak „netes emléket állítani” a lánynak, s ezért behatoltak egy olyan közösségi oldalon Chelsea fiókjába, ahol róla szóló anyagok voltak, majd egy fizetős oldalon készítettek számára egy honlapot, s az itt szereplő információkat közölte azután a viewmydeath.com.

Az egyik angol lap e-mailben vette fel a kapcsolatot az oldal tulajdonosával, aki azt írta válaszul, hogy csakis olyan anyagok találhatóak a weboldalon, amelyek hozzáférhetőek egyéb sajtótermékekből. Megérti, hogy a hozzátartozóknak fájdalmas ezeket olvasni, viszont sokakat érdekel, ezért is lett olyan népszerű igen hamar az oldal, melyet szándékában áll eladni.

Azóta történt

Előzmények