Nem kell várni a magyar Windows 7-re!

Az új Windowsok honosított példányainak megjelenésére a magyar felhasználóknak a múltban nagyjából egy hónapot kellett várnia az operációs rendszer hivatalos premierje után, mivel a Microsoft előre meghatározott menetrend szerint, több hullámban adta ki a szoftver különféle nyelvi változatait. A Windows 7 esetében azonban a szoftvercég szakít ezzel a terjesztési gyakorlattal, és már a globális bemutató idején elérhetővé teszi a lokalizációkat is – tudtuk meg.

Így a magyar nyelvű kiadás is azonnal, már október 22-től megvásárolható lesz. Ezt lapunk kérdésére Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának vezetője árulta el. „Hivatalosan azt tudjuk elmondani, hogy a Windows 7 bejelentésének (General availability) dátuma október 22. Ebben az időpontban a magyar verzió is elérhető lesz” – mondta.

Korábban a Microsoft eddigi gyakorlata alapján mi is azt feltételeztük – és ezt többször le is írtuk –, hogy a Windows 7 honosított változatai nagyjából egy hónappal a hivatalos bemutató után jönnek ki. Így volt ez a 2001. október 25-én piacra dobott Windows XP, illetve a nagyközönség számára 2007. január 30-án bemutatott Windows Vista esetében is.

Ezt a menetrendet valószínűsítette egy tavaly novemberben kiszivárgott Microsoft-dokumentum is, amelyből az volt kiolvasható, hogy a Windows 7 kódjának véglegesítése, az ún. RTM (release to manufacturing) verzió megjelenése után 45 nappal lesz elérhető a magyar nyelvű kiadás. Az anyagban az állt, hogy az új operációs rendszer különféle nyelvi változatait – a termék nevének megfelelően – hét hullámban adják ki, mégpedig úgy, hogy elsőként szokás szerint az angol, spanyol, japán, német és francia változat készül el, majd nagyjából kéthetente következik újabb 4-5 lokalizáció.

A héten azonban kiderült, hogy ezúttal rekordhosszúságú idő, három hónap telik el az RTM kiadása és a premier között, így bőven marad ideje a szoftvercégnek a különféle nyelvi változatok elkészítésére. Az a malajziai weboldal, a Tech ARP amely korábban több alkalommal is pontos információkat szivárogtatott ki a Microsoft terveiről, ezt követően frissítette a megjelenés menetrendjét bemutató oldalát, melyen most már az áll, hogy a Windows 7 mind a 36 támogatott nyelven elérhető lesz az RTM elkészülte után 15 nappal.

Azóta történt

Előzmények