Nem Mexikóból lövik fel a Yahoo időkapszuláját

Az internetvállalat a héten indította el nagyszabású marketingakcióját, melynek során az internetezők által beküldött anyagokból a világ „legnagyobb időkapszuláját” remélik összeállítani. A Yahoo Time Capsule oldalán október 10-e óta lehet feltölteni fényképeket, történeteket, gondolatokat, ötleteket, verseket, házi videókat, rajzokat és festményeket – amint a cég állítja – a világ első „elektronikus antropológiai” projektjébe, amely azt hivatott dokumentálni, hogy milyen az élet a Földön 2006-ban.

„Bárhol is használják az emberek a Yahoo szolgáltatásait – Mexikótól, Németországon és Kínán át az Egyesült Államokig –, azt szeretnénk, ha ehhez a történelmi, internetes időkapszula-projekthez hozzájárulva képviselnék a kultúrájukat, és megmutatnák nekünk, hogy mit tartanak fontosnak. Fantasztikus lesz látni, amit az emberek hozzáadnak ehhez a 2006-os pillanatfelvételhez, amelyet megosztunk az eljövendő generációkkal” – mondta a projektről Jerry Yang, a vállalat egyik társalapítója.

A beküldött anyagokat november 8-ig fogadják, majd a gyűjteményt archiválják, lepecsételik, és a tervek szerint 2020-ban, a vállalat alapításának 25. évfordulóján nyitják fel ismét. Az anyagból valamilyen rejtélyes oknál fogva kap egy példányt a nép- és világzenei archívumot fenntartó, illetve lemezkiadóként is működő Smithsonian Folkways Recordings is.

A projekt leglátványosabb része az lett volna, amikor – még a kapszula lezárása előtt – október 25-e és 27-e között a mexikói Teotihuacán romváros Nap-piramisának falára vetítették volna a beküldött anyagok közül kiválasztott legjobbakat, melyeket szintén e történelmi helyszínről lézersugár segítségével – azt nem részletezték, pontosan hogyan – az űrbe is sugároztak volna. Tegnap azonban az internetvállalat kénytelen volt letenni erről a tervéről, mert a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet „a történelmi örökség védelme érdekében” visszavonta az eseményre korábban megadott engedélyt. A Yahoo ennek ellenére nem vetette el az űrbeli közvetítés tervét, és most egy másik helyszínt keres – immár Mexikón kívül.

Az időkapszulába hírünk írásának idejére 7946 csomagot pakoltak az internetezők, Magyarországról 6-ot.

Azóta történt

Előzmények