Keservesen kínlódik a Yahoo!


Semel és Decker: Farkasmosoly...

Nagyon rosszul megy a Yahoo!-nak az utóbbi időkben, lassanként teljesen lemaradnak a Google-lal folytatott versenyfutásban, s az internet egyik ikonjának számító vállalkozás akár ki is írhatja magát a piacról.

E helyzetet a vállalat vezetői már tavaly felismerték, ám – mint keddi közleményükben elismerték – átgondolatlanul és szeszélyes módon láttak hozzá a probléma megoldásához, s ennek következtében jelentősen megcsappant a befektetők bizalma. A bizonytalan helyzetet még zavarosabbá tette, hogy új termékeiket, szolgáltatásaikat összetákolt stratégia alapján vezették be, így a felhasználók óriási számban pártoltak át a mind sikeresebb, a YouTube felvásárlásával a videopiacon is terjeszkedő Google-hoz.

A keddi bűnbánó vallomás ezek után viszont úgy folytatódik, hogy még van lehetőség a visszakapaszkodásra, s meg is nevezi a következő lépéseket. A Sunnyvale-ben székelő cég három kulcsterületen kíván változtatni: oldalaik látogatottságát növelni kívánják, nagyobb részt akarnak birtokolni a hirdetési piacból és a technológiai fejlesztésben érzékelhető lemaradásukat is mérsékelni akarják.

E nagy általánosságban megfogalmazott célok elérése érdekében komoly személyi változások is történtek a csúcsvezetésben. A reformokat nagy vehemenciával támogató eddigi gazdasági igazgató, Susan Decker feladata lesz a hirdetési rendszer megreformálása, de létrehoznak egy új vezetői posztot is, s az ide felvett szakember dolga lesz a Yahoo! oldalainak használhatóbbá tétele. A személyi változások távozásokat is jelentenek, kettőről bizonyosat lehet már tudni. Lloyd Braun, a vállalat médiarészlegének vezetője már elhagyta a társaságot, Dan Rosenweig pedig, aki 2002 óta a Yahoo! operatív igazgatója, márciusban távozik posztjáról.

Terry Semel, a cég elnöke vezérigazgató marad, de a biztonsági és jogi területen eddig felvállalt munkáját valószínűleg más fogja végezni.

Semelt folyamatosan támadják a hanyatlás miatt, s a most felvázolt új stratégia sem győzte meg a befektetőket: a vállalat részvényeinek értéke a hír ellenére is tovább csökkent a New York-i tőzsdén – idén összességében eddig 30 százalékos visszaesést könyvelhetnek el. Az egyébként már hat éve a cégnél dolgozó Decker tartják a legbiztosabb befutónak, ha a 63 éves Semel végleg elveszítené a belé vetett bizalmat.

Azóta történt

Előzmények