Nem zsarol Dániában a Microsoft

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök visszautasította azt a híresztelést, miszerint Bill Gates megfenyegette volna a dán kormányt a cég helyi leányvállalatának, a Navisionnek tömeges létszámleépítésével. E vállalatot – melynek vállalatirányítási szoftverét aztán integrálta a kis- és középvállalkozások számára üzleti alkalmazásokat kínáló Microsoft Business Solutions kínálatába – a redmondi szoftvercég 2002-ben vásárolta fel.

A bomba a Borsen című helyi gazdasági lap hét eleji beszámolójának megjelenését követően robbant. Az újság ugyanis úgy értesült, hogy Gates az EU szoftverszabadalmakkal kapcsolatos pozitív állásfoglalásától és a vitatott direktíva mielőbbi elfogadásától tette függővé a Microsoft dán leányvállalatának további sorsát. A Microsoft dán leányának jogtanácsosa, Marianne Wier szerint felmerült, hogy a cég – ha a fejlemények számára kedvezőtlenül alakulnak – az Egyesült Államokba költözteti a Navisiont.

A nagy port kavart hírre reagálva Klaus Holse Andersen, a Microsoft Business Solutions európai alelnöke ugyan nem tagadta, hogy a találkozón éles vita folyt a szoftverszabadalmak ügyéről – amelyek mellett a Microsoft nyíltan kiáll –, de cáfolta, hogy a Navision bezárásának lehetősége és ezzel mintegy 800 dolgozójának elbocsátása felmerült volna. Mint arról beszámoltunk, elsősorban a kisebb európai szoftverfejlesztő cégek ellenzik a szoftverszabadalmi tervezet elfogadását, mert abban az újító ötletek megfojtását és egyben piaci helyzetük ellehetetlenülését látják.

Azóta történt

Előzmények