Nemzetközivé lett a .eu

.euTegnap óta adott a lehetőség a nem latin betűs – egészen pontosan az angol ábécé 26 betűje mellett más karaktereket is használó – doménnevek regisztrálására az .eu tartományban. Az Európai Bizottság (EB) nagy jelentőségűnek tartja a fejleményt, mert mostantól a közösség 23 hivatalos nyelvének bármelyikén az anyanyelvi beszélők által használt betűkészletet használva jegyezhetők be címek. A nemzetközi doménnevek (ún. IDN-ek) bevezetése kétségkívül hiánypótló lépés, csak azt nem tudni, miért tartott ilyen sokáig.

A nem angol ábécét használó domének támogatására ugyanis már 2004 óta adott a lehetőség, és számos érintett ország élt is vele – Magyarországon például több mint öt éve lehet ékezetes betűkből álló webcímeket lefoglalni. 2009 végén nem ez, hanem a tetszőleges írásjelekkel lejegyzett nemzeti végződések, ún. országkódok (mint amilyen a .hu vagy a .uk) regisztrációjának biztosítása az újdonság, ilyen felső szintű doméneket éppen egy hónapja lehet kérvényezni.

Azt, hogy .eu domén esetében miért késett éveket az uniós nyelvek támogatása, azzal indokolta a felelős regisztrátor, az EURid, hogy a felhasználói oldalon az alkalmazások még nem voltak felkészülve a nem latin betűs nevek kezelésére. „Az internet technikai infrastruktúrája már jó ideje készen állt az IDN-ek bevezetésére, a kliensoldalon a webböngészők, a levelezőkliensek stb. viszont csak újabban tudják kezelni a nemzetközi doméneket. Mivel ma már az újabb verziók erre képesek, úgy gondoltuk, most, amikor a piac már felkészültebb, jött el az IDN bevezetésének ideje a .eu domén alatt” – indokolta a lassú reakcióidőt az IT café kérdésére Maria Göth, az EURid szóvivője. (A népszerűbb böngészők, így az Internet Explorer, a Mozilla/Firefox vagy az Opera már évek óta képesek kezelni az IDN-eket – a szerk.)

Az első óra erős volt

Nemzetközi doménneveket tegnap 11 óra óta lehet igényelni az EURid-nél. Az első órában – árulta el Göth – több mint 38 ezer nevet regisztráltak, elsőként az ärzte.eu-t. A kezdeti roham idején a németek, a csehek és a franciák voltak a legaktívabbak, Magyarország nem került fel az érdeklődő nemzetek top 10-es listájára, igaz, annak idején a .hu domén alatt elérhetővé vált ékezetes nevekért sem volt nagy tülekedés.

Az EB üdvözölte a fejlesztést. „Sok olyan internethasználó van, akik nem latin ábécét használó országban él, ők magától értetődő módon a saját írásukat szeretnék használni. A nemzetközi doménnevek bevezetése a .eu tartományban egy többnyelvű és multikulturális Európa igényeit elégíti ki” – idézi a Brüsszel által kiadott közlemény Viviane Reding távozó távközlési biztos szavait, hozzátéve, hogy mostantól nem csak bármilyen latin betűs nevek foglalhatók le, hanem a görög és cirill ábécé is támogatott. (A támogatott karakterek teljes listája itt olvasható.)

A kezdeti roham miatt az EURid weboldala tegnap nem mindig volt elérhető. Amint Maria Göth lapunknak elmondta: ennek az volt az oka, hogy a felhasználók tömegei a WHOIS-adatbázisban folyamatosan ellenőrizték a választott nevek elérhetőségét, de ez nem befolyásolta a regisztrációkat, a két rendszer ugyanis független egymástól. „Elnézést kérünk azért, hogy a publikus weboldalunk tegnap akadozott, de a regisztrációs rendszert úgy konfiguráltuk, hogy jelentős terheléssel is megbirkózzon, nem is volt vele probléma egész nap” – magyarázta.

Az EB tegnap bejelentette azt is, hogy dolgoznak a .eu végződés nemzetközivé tételén is (azaz a cirill és görög betűkkel írt országkód bevezetésén), amire „amilyen gyorsan csak lehet” sort kell keríteni. Mivel az EURid csak a latin betűs .eu domén kezelője, ezzel kapcsolatban tájékoztatással ők nem tudtak szolgálni.

Azóta történt

Előzmények