Jönnek a nemzetközi doménnevek

Az internet infrastruktúráját felügyelő ICANN a héten aktiválta a világ első nem latin betűs nemzeti végződéseit: Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek arabul írt országkódjait. Ezeket hamarosan továbbiak követik majd, hiszen a szervezethez eddig 21 országból nyújtottak be igényt saját nyelvű doménekre, összesen 11 nyelven, és ezek elbírálása folyamatosan zajlik. Az országkódok nemzetközivé tételét az ICANN az internet történetének egyik legfontosabb fejleményének tartja, mert az újításnak köszönhetően először lesz lehetősége az internetezőknek arra, hogy a doménneveket teljes hosszukban saját anyanyelvük betűivel gépelhessék be a böngészők címsorába.

Nem latin betűs – egészen pontosan az angol ábécé 26 betűje mellett más karaktereket is használó – doménnevek regisztrálására már 2004 óta van lehetőség; Magyarországon is ekkortól lehet ékezetes betűkből álló webcímeket lefoglalni. A végződések – ilyen a .com vagy a .hu – azonban egészen mostanáig csak az eredeti angol változatban éltek. Ez magától értetődő módon számos nyelvterületen kényelmetlenné tette a böngészést, és milliárdokat zárt el az internettől. Például a héber vagy arab anyanyelvűeknek a korábbi rendszerben jobbról balra kell begépelnie az URL egyik részét, a másikat meg – angol karakterekkel – balról jobbra.

A most bevezetett három országkód:
Egyiptom: مصر
Szaúd-Arábia: السعودية
EAE: امارات

A nemzetközi domének bevezetéséről szóló javaslatot az ICANN a múlt hónapban véglegesítette. E szerint első lépésben körülbelül 16 nem latin betűvel írt nyelv – többek között az orosz, a kínai, a japán, a héber, az arab és a koreai – használói számára válnak majd elérhetővé az ún. nemzeti domének vagy más néven országkódok (mint amilyen a Magyarországnak járó .hu), de idővel folyamatosan bővítik a támogatott nyelvek körét. A bábeli nyitás egyelőre nem terjed ki az egyéb felsőszintű doménekre, mint amilyen a .com, .org vagy a .gov. A nemzeti karakterekkel írt doméneket tavaly november közepétől lehetett igényelni.

Egyiptom már kijelölt három regisztrátort, melyek még e hónapban megkezdik az arab nyelvű országkód alá igényelt domének regisztrációját. A helyi távközlési miniszter a változásról azt írta: az „mérföldkő az internet történetében”, mely ledönti a nyelvi korlátokat. Az ICANN adatai szerint a Közel-Keleten a lakosságnak csupán az egyötöde internetezik jelenleg, és most azt remélik: a nemzeti doménnevek bevezetése látványosan javíthatja ezt az arányt.

Hamarosan várható a már jóváhagyott, cirill betűkkel írt orosz végződés, majd később Jordánia, Katar, Tunézia és a palesztin területek arab nyelvű, Hongkong kínai, Thaiföld thai, Sri Lanka szingaléz és tamil végződéseinek élesítése is.

Azóta történt

  • Mégiscsak lesz pornódomén

    Ha a pornóanyagok ide kerülnek mind, akkor a .com-ot megelőzve a .xxx lesz a legnagyobb részesedéssel rendelkező domén.

  • Zöld utat kaptak a kínai domének

    Kína, Hongkong és Tajvan kapott saját karakterekkel írt országkódot. Heteken belül indulhat a regisztráció.

  • Budapest is saját doménvégződést kaphat

    London és Berlin mintájára a budapesti internetezők számára létrehozandó doménvégződés bevezetését tűzte ki célul egy magyar konzorcium. A .bud végződéssel ellátott internetes címek 2012-től válhatnak elérhetővé.

Előzmények

  • Pornódomén: döntés elhalasztva

    Legközelebb júniusban kerül napirendre a hányatott sorsú végződés ügye. Addig felmérik a lehetőségeket.

  • Nemzetközivé lett a .eu

    Legalábbis félig. Az uniós domén alá tegnap óta regisztrálható az angol ábécében nem szereplő karaktereket tartalmazó név is.

  • Jön a doménnevek forradalma

    A héten szavaznak a nem latin betűs végződések bevezetéséről. A változás az ICANN szerint az egyik legjelentősebb az internet 40 éves történetében.