Idén Budapesten rendezik az OpenOffice.org konferenciát

Az idei év egyik jelentős informatikai rendezvénye lesz a nemzetközi OpenOffice.org konferencia, amelynek Németország, Franciaország, Szlovénia, Spanyolország, Kína és Olaszország után most Magyarország ad otthont szeptember legelején. Az esemény jelentőségét növeli, hogy az OpenOffice.org csomag 2010-ben ünnepli tizedik születésnapját.

A tervek szerint több száz nemzetközi fejlesztő, multinacionális döntéshozó, nagy nevű hazai és nemzetközi előadó érkezik majd Budapestre, hogy részt vegyen a világ talán legrangosabb nyílt szoftveres eseményén. Az irodai csomag mögött álló, nyílt szabványokat támogató multinacionális vállalatok – az IBM, az Oracle, a Novell és a Google – általában erre az alkalomra szokták időzíteni fontos bejelentéseiket, ráadásul az idei jubileumi év rendkívül sikeres volt: a szoftver új változatát több mint 140 millióan töltötték le néhány hónap alatt.

A konferenciát a Magyarországi Nyílt Dokumentumformátum Szövetség szervezi. A plenáris ülésnek a Parlament ad otthont – a helyszín szimbolikus, hiszen számos civil szervezet, vállalat évek óta küzd azért, hogy a hazai közigazgatásban, az oktatásban, az állami szférában a nyílt ISO-szabvány ODF dokumentumformátum és általában a nyílt szabványok, valamint az ezekre épülő szoftverek a helyükre, az államigazgatási és intézményi felhasználók gépeire kerüljenek.

A konferencia központi programja a Közép-Európai Egyetemen (CEU) zajlik majd, ahol az esemény három napja alatt több mint ötven előadást tekinthetnek meg az érdeklődők. A tízéves jubileum alkalmából megrendezésre kerül a szabad kultúra napja is OpenFest néven a Gödör Kulturális Központban. Ezen a napon, szeptember 1-jén kora délutántól éjszakába nyúlóan koncerteket, művészeti produkciókat, kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők – természetesen szabadon és nem utolsósorban ingyenesen.

Fontos, hogy a magyar fejlesztői és felhasználói közösség sikertörténetei, tapasztalatai, megoldásai se maradjanak ki a konferencia programjából. E cél elérésének érdekében a szervezők várják hazai előadók – fejlesztők és sikeres intézményi átállást végrehajtó informatikai vezetők vagy a közösség aktív tagjai – jelentkezését.

Azóta történt

Előzmények