Készül a webes OpenOffice.org

A Sun Microsystems felvásárlását az európai hatósági áldás megadását követően lezáró Oracle a múlt héten ismertette a tranzakcióval birtokába kerülő termékekkel kapcsolatos terveit. Egyebek között a vállalat beszélt a nyílt forrású OpenOffice.org irodai csomag jövőjére vonatkozó terveiről is – amint az ismert, az idén tízéves szoftverpakk fejlesztését a Sun koordinálta eddig.

Mint kiderült: az OpenOffice.org karbantartásáért és támogatásáért felelős csapatot megtartják, a team az Oracle-ön belül önálló részlegként működik tovább. A Computerworld beszámolója szerint Edward Screven műszaki vezérigazgató – miközben a fizetős StarOffice sorsáról nem szólt – elárulta, hogy a közösségi kiadás fejlesztése változatlanul folytatódik, sőt készül majd egy cloudalapú, online verzió is a meglévő alapokra.

Az Oracle Cloud Office a böngészőben lesz használható (akárcsak a Google Dokumentumok vagy a Microsoft még készülő Web Appse), és szövegszerkesztési, táblázatkezelési és prezentációkészítési funkciókat támogat majd. Az elsősorban vállalatoknak szánt megoldást a cég össze fogja fűzni a Beehive kollaborációs megoldással. Azt mondani sem kell, hogy a felhőbe költöztetett verzió is az OpenDocument formátummal (ODF) dolgozik majd. „A vállalati ügyfelekre fogunk koncentrálni. Integrálni akarjuk az üzleti intelligenciát, az OpenOffice-t és a tartalomkezelő megoldásainkat” – mondta a tervekről Screven.

Nemrég az IBM is jelezte, hogy a Symphony csomagnak is készült online felületen keresztül elérhető változata, mozgalmas évre számíthatunk tehát a cloudalapú irodai alkalmazások piacán.

Azóta történt

Előzmények

  • Feljövőben az OpenOffice

    Messze lőtávolon kívül még a Microsoft irodai programcsaládja, de egy nemrégiben végzett felmérés világosan mutatja a nyílt forráskódú szoftverpakk népszerűségét.

  • Buliznak a magyar Firefox- és OpenOffice-hívek

    Az új kiadások remélhető megjelenését ünneplik január 25-én. Bárki csatlakozhat.

  • Merre tart az OpenOffice?

    Mit várhatunk a 3.2-es kiadástól? Lesz-e cloudalapú verzió? – többek között ezt kérdeztük az irodai csomag egyik hazai fejlesztőjétől, az OxygenOffice pakk készítőjétől.

  • Újdonságok az OpenOffice.org 3.2-ben

    Novemberben sok apró újítással és javítással érkezik az ingyenes irodai programcsomag.