Netes keresőt indít a Wikipedia alapítója

„Az a nézet, amely szerint a Google azért lenne előnyben, mert zseniális tudósokat alkalmaz, talán egy kissé elavult már” – vezette fel egy új, a felhasználók együttműködésen alapuló internetes kereső elindításának tervét egy tokiói sajtótájékoztatón Jimmy Wales. A Wikipedia alapítója elmondta, hogy cége, a Wikia Inc. – amely az enciklopédiával szemben egy profitorientált vállalkozás – a keresőpiac 5 százalékára tervezi rátenni a kezét, bár hogy milyen időtávlatban, az a hírügynökségi beszámolókból nem derül ki. A terv részleteiről sem beszélt Wales, csupán általánosságban annyit mondott: amint a Wikipedia szócikkeit, a keresés hatékonyságát, a keresési technológiát is folyamatosan javíthatják a közreműködő felhasználók. Amint a projekt honlapján szerepel: az elv az emberi intelligencia felhasználása annak pótlására, amit algoritmusokkal nem lehet elvégezni.

Az eseményen a wiki-mozgalom elindítója természetesen beszélt az enciklopédiáról is. „Nem tudom, meddig tudunk elmenni. Most az a célkitűzés, hogy a elérjük vagy meghaladjuk az Encyclopaedia Britannica színvonalát. Még számos területen messze vagyunk ettől, míg másokon már teljesítettük ezt a célt. Amíg az emberek használják, én boldog vagyok” – mondta.

A bárki által szerkeszthető online tudástár ingadozó megbízhatóságára és egyenetlenségére személyes példát is hozott Wales. Addig – mesélte –, amíg nem olvasta a róla írt szócikket, nem is tudta, hogy egyik kedvenc hobbija a sakk. „Ezt állítani nem bűn, csupán az a probléma, hogy nem igaz” – magyarázta, miközben azon lamentált az időközben természetesen törölt kitétel fölött, hogy életének sok fontosabb eseményét, eredményét viszont meg sem említi a szócikk.

Azóta történt

Előzmények