Osztályozzák a wikipediás közreműködést

Egy angol egyetemi oktató szerint inspirálja a hallgatókat, ha kutatásaik, kutakodásaik eredményét szélesebb közönségnek mutathatják meg, ezért a diákjai számára kötelezővé tette a Wikipedia-szócikkek gyarapítását. Noha a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédiát gyakran kritizálják egyenetlensége és esetenként megbízhatatlansága miatt – nemrég egy amerikai egyetem tiltotta meg történészhallgatóinak a szócikkek felhasználását –, a University of East Angián nemzetközi kapcsolatokat tanító Nicola Pratt úgy véli, a enciklopédiaírás jól használható az oktatásban. A Wikipedia – állítja – fejleszti a diákok kritikai gondolkodását, valamint kutatói és íráskészségét.

Dr. Pratt Közel-Keletre kihegyezett kurzusán a szakdolgozatírás előtt álló hallgatóknak nyolc szócikket kell szerkeszteniük, majd kutatómunkát követően egy újat kell írniuk. A wikipediás közreműködést az oktató osztályozza, és a jegyet beszámítja – nyolcadrészben – a diploma minősítésébe is. „Az értékelés során azt nézem, hogy miként tudták javítani a szócikk minőségét és kiegyensúlyozottságát, és milyen irodalomismeretről tesznek tanúbizonyságot” – mondta Pratt az esetről beszámoló BBC-nek.

Az oktató hangsúlyozta azt is, hogy szerinte motiválhatók is a hallgatók azzal, ha tudják: nem csak ő, hanem mások is el fogják olvasni munkájukat. A BBC által megkérdezett egyik diák valóban hasznosnak találta a módszert. Mint mondta: érdekes nyomon követni az általuk felvitt változtatások sorsát, ahogy a közreműködők tovább finomítják azokat. „Ráadásul hozzájárulunk a nyilvános tudás bővítéséhez és pontosításához, miközben a számítógépes tudásunkat is gyarapítjuk” – mondta.

Azóta történt

Előzmények