Megszűnik a Tisztaszoftver program

Jövő tavasszal megszűnik a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító Tisztaszoftver program. Amint az oktatási licencprogram weboldalán a napokban megjelent: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai álláspontja szerint az intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve – az ingyenesen elérhető, nyílt forrású alternatívák is ki tudják elégíteni, ezért nincs szükség egy adott gyártó által készített szoftverkör bérlésének állami támogatására.

A tárca közleménye szerint „a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében” szüntetik meg a Microsoft licenceinek központi finanszírozását. „A jövő évi költségvetés költségalapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket” – írják.

A Tisztaszoftver program elindításáról még az előző Orbán-kabinet egyezett meg annak idején az amerikai szoftvervállalattal, majd 2005-ben a szabad demokrata vezetésű egykori informatikai tárca, aztán 2008-ban a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központ (EKK) is meghosszabbította a szerződést. Az újabb megállapodások megkötését mindig hosszas alkudozások előzték meg, ám időközben világossá vált, hogy a licenckonstrukcióból nem egyszerű kihátrálni. Egy előfizetéses konstrukcióról van ugyanis szó: a programban igényelt szoftverek licencei nem kerülnek a használók – vagy a kormányzat – tulajdonába, a használati jogot csak határozott időre vásárolják meg. Ha a szerződés lejár, meg kell újítani, különben az annak keretében telepített szoftverek nem használhatók tovább, el kell távolítani azokat a diákok és tanárok számítógépeiről.

Fokozatosan hátráltak ki

A kormány az idén ismét hosszas egyezkedés után hosszabbította meg a licencprogramot egy újabb évre. A csak júniusban aláírt és 2012 márciusáig érvényes szerződés a korábbi évekhez képest jelentősen leszűkítette a köz- és felsőoktatási intézményeknek, illetve azok dolgozóinak és diákjainak biztosított jogokat. Többek között kivette a csomagból a Microsoft szervertermékeit, illetve megvonta a felsőoktatásban tanuló diákoktól a Windows és az Office csomag otthoni használati jogát.

A jogosultságok ilyen szűkítésével az NFM-nek a korábbi év 1,5 milliárd forintos licencdíjából 400 millió forintot sikerült lefaragnia, de a lépés egyben lenyomata volt a kormányzat azon rendszeresen hangoztatott szándékának is, hogy teret adjon a közszférában és az oktatásban a nyílt forráskódú szoftvereknek – a program megszüntetése ennek a folyamatnak a lezárása.

Az intézményeknek természetesen eddig is volt lehetősége nyílt forráskódú szoftverek felhasználására, sőt államilag finanszírozott terméktámogatás is járt két, ebben az üzletben érdekelt gyártó megoldásaihoz. A 2009 tavaszán, azaz még az előző ciklusban elindított HUEDU program a Novell közel teljes szoftverportfóliójának oktatásban történő felhasználását biztosítja, míg az ősszel startolt OpenEDU keretében a köz- és felsőoktatási intézmények, azok dolgozói és diákjai kapnak jogot a Fedora-alapú Sulix rendszer, valamint a Red Hat megoldásainak használatára.

Mind a HUEDU, mind a 150 millió forint keretösszegű OpenEDU szerződése lejár jövőre, azt, hogy a kormány ezeket meghosszabbítja-e, egyelőre nem tudni. A versenysemlegesség biztosításának szándékával kétségtelenül az lenne összhangban, ha ezek állami támogatása is megszűnne. Az e termékeket használók azonban nem válnak illegális felhasználóvá akkor se, ha a licencmegállapodást a kormány nem újítja meg: a telepített verziók legálisak maradnak, csak a terméktámogatás és a biztonsági javításokon túli egyéb frissítések maradnak majd el.

Azóta történt

Előzmények