Tisztaszoftver: elbukták az ingyen Windowst a hallgatók

Az IT café június közepén – napokkal annak hivatalos bejelentése előtt – elsőként írt arról, hogy a kormány aláírta a Tisztszoftver program folytatásáról szóló megállapodást a Microsofttal. Akkor azonban sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), sem a szoftvercég hazai leányvállalata nem árulta el lapunknak, hogy annak feltételei több lényeges ponton megváltoztak. E változásokról a héten a Hwsw.hu számolt be.

Mint kiderült, az oktatási licencprogramot újabb egy évvel, 2012. március 1-jéig meghosszabbító szerződés a korábbi évekhez képest jelentősen leszűkíti a köz- és felsőoktatási intézményeknek, illetve azok dolgozóinak és diákjainak biztosított jogokat. Egyrészt az intézmények júniustól nem jogosultak a Microsoft szervertermékeinek – többek között az Exchange Server, SQL Server, Sharepoint Portal Server – használatára. Kivételt képez ez alól a Windows Server, melyhez az óvodák kivételével minden közoktatási intézmény egy licencet kap.

Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország oktatási üzletágának vezetője az IT café kérdésére elmondta: egyeztetnek a kormánnyal arról, hogy az informatikai szempontból legfejlettebb iskolák a jövőben is jogtisztán használhassanak más Microsoft szervertermékeket is, ebben az ügyben őszre várható eredmény.

Vagy törlöd, vagy megveszed

A másik, a diákokat érzékenyebben érintő változás, hogy az új megállapodás nem ad otthoni használati jogot a felsőoktatásban tanulók számára, így júniustól kizárólag az intézmények számítógépein, illetve saját gépen csak az oktatók és a dolgozók számára biztosított a Windows Upgrade és az Office államilag finanszírozott licence. A kormány és a cég arról is egyeztet, hogy miként adjon otthoni használati jogot a Microsoft Office irodai csomaghoz a szociálisan rászorulóknak – árulta el Sagyibó, hozzátéve, hogy erre a problémára is őszig szeretnének megoldást találni.

Mivel a Tisztaszoftver programban szereplő szoftverek licencei nem kerülnek a használók – vagy a kormányzat – tulajdonába, hiszen az állam csak határozott időre szóló használati jogot vásárolt az intézmények és a diákok számára, e változás érinti azokat a hallgatókat is, akik a program keretében korábban igényeltek Windows és Office termékeket, és azokat otthon használják. Az ő jogosultságuk júniussal megszűnt.

Ők két dolgot tehetnek azért, hogy a szerződésmódosítás miatt ne váljanak illegális szoftverhasználóvá. Vagy letörlik a Tisztaszoftver programban igényelt Microsoft termékeket a számítógépeikről, vagy megvásárolják azokat. Sagyibó Viktor elmondta: az irodai csomag esetében a hallgatók számára kedvezményes konstrukciót kínál a cég, illetve ősztől várhatóan a szociálisan rászorultak ismét fognak Microsoft Office-t kapni. „A közoktatásban tanuló diákok eddig sem használhatták otthoni számítógépükön ingyen ezeket a szoftvereket” – tette hozzá.

Azt lapunk erre vonatkozó kérdésére ugyanakkor az üzletágvezető elismerte, hogy a Microsoftnak nincs olyan jogosítványa, amellyel ellenőrizhetné a jogosulatlanná vált licencekkel rendelkező termékek eltávolítását.

A cég adatai szerint a program az elmúlt tanévben körülbelül 220 ezer államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgató számára biztosította a lehetőséget a Windows és az Office ingyenes használatára, jelenleg potenciálisan ennyi diákot érint a feltételek változása. Azt ugyanakkor a vállalat nem árulta el, hogy június előtt hány tanuló igényelt Campus-licencet.

Úgy tűnik egyébként, hogy e változásokról egyelőre a Tiszaszoftver program központi ügyfélszolgálatát sem tájékoztatták. Amikor tegnap erről érdeklődtünk a weboldalon megadott számon, még azt mondták, hogy továbbra is dolgozzák fel az otthoni igényeket, és küldik ki a licenceket. Árulkodó azonban, hogy az oldalon található Gyik „átalakítás miatt” nem érhető el.

Nyíltan a nyílt forráskód mellett

A jogosultságok ilyen szűkítése egyben magyarázza, hogy hogyan sikerült az NFM-nek a korábbi év 1,5 milliárd forintos licencdíjából 400 millió forintot lefaragnia. A program elindításáról még az előző Orbán-kabinet egyezett meg annak idején a Microsofttal, majd 2005-ben a szabad demokrata vezetésű egykori informatikai tárca, aztán 2008-ban a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központ (EKK) is meghosszabbította a szerződést. A mostani megállapodást még a korábbiaknál is hosszadalmasabb egyezkedés előzte meg.

A fenti változások lenyomatai a kormányzat azon rendszeresen hangoztatott szándékának, hogy teret adjon a közszférában és az oktatásban a nyílt forráskódú szoftvereknek. Nemcsak a 2009 tavaszán, még az előző ciklusban elindított – a Novell közel teljes szoftverportfóliójának oktatásban történő felhasználást biztosító – HUEDU programot hosszabbították most meg egy újabb évvel, hanem OpenEDU néven egy újabbat is elindítottak. Ez utóbbi részleteiről hétfőn a Bitport számolt be. Az OpenEDU keretében a köz- és felsőoktatási intézmények, azok dolgozói és diákjai kapnak jogot nyílt forrású megoldások használatára, illetve terméktámogatás igénybevételére. A 150 millió forint keretösszegű pályázat nyerteseként az ULX Kft. a Fedora-alapú Sulix rendszert, valamint a Red Hat megoldásait szállítja majd az igénylők számára.

Azóta történt

Előzmények