Sarkozy letiltatná a netről a fájlmegosztókat


Dennis Olivennes, Sarkozy tanácsadója

A közelmúlt amerikai és brit szigorításai után Franciaország elnöke is kemény fellépést ígér azok ellen, akikről a szolgáltatók adatai alapján a kormányzati szervek megtudják, hogy nagy mértékű fájlmegosztásban vesznek részt, s azt javasolja, hogy két figyelmeztetés után e felhasználók hozzáférését tiltsák le (three-strikes-and-you-are-out policy).

A szabályozási javaslat alapjául egy felmérés szolgál, melyet Denis Olivennes, a Fnac, egy befolyásos és nagy hatalmú francia kereskedőlánc elnöke, a francia szórakoztatóipari vállalkozók szövetségének támogatásával készíttetett el. A zene- és filmipari cégek és az internetszolgáltatók támogatják Sarkozy kezdeményezését. A jogbirtokosok engedményként azt ajánlották fel, hogy a francia kultúra részét képező tartalmakat az egyéni vásárlók számára DRM-mentesen, azaz másolásvédelem nélkül fogják kínálni (nem tudom megállni, hogy egyik törzsolvasónk jeligéjét ne idézzem: DRM is theft ...a szerk.), emellett a friss filmeket az eddigi 7 és fél hónap helyett 6 hónap után adják ki DVD-n.

A fogyasztóvédelmi csoportok tagjai (közöttük szerepelnek Sarkozy politikai támogatói is) heves elutasítással reagáltak a szerintük „internet-rendőrségi” tervezetre. Az UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi szövetség szerint ezek az intézkedések durván elnyomó jellegűek, gazdaságellenesek, a digitális korban elfogadhatatlanok, más képviselők pedig egy ilyen intézkedés törvény- és alkotmányellenességére hívták fel a figyelmet.

Az elnök szóvivője replikájában arra hivatkozott, hogy Sarkozy már kampányában is síkra szállt a francia kultúra támogatása mellett, melynek része az is, hogy a kulturális termékek létrehozói meg tudjanak élni munkáikból, de ezt a kalózkodás veszélyezteti, márpedig a viszonylag magas színvonalú hálózattal rendelkező Franciaországban a kiadók felmérése szerint a netes adatforgalom fele a fájlmegosztók által generált illegális letöltés. Denis Olivennes szerint ez a helyzet olyan, mintha a szupermarketekben ezerszám kínálnák ingyen a lopott CD-ket és DVD-ket, s ez elfogadhatatlan.

Ha az elnök elegendő támogatóra talál, akkor a törvénymódosítások 2008 tavaszán kerülhetnek a parlament elé.

Azóta történt

Előzmények