Elhunyt a Nintendo legendás fejlesztőmérnöke

A szakember egyike volt azoknak, akik naggyá tették a vállalatot.

December 6-án 78 éves korában elhunyt Masayuki Uemura, a videójáték-ipar úttörője, a Nintendo sikerének egyik megalapozója – jelentette be a hét elején a kiotói Ritsumeikan Egyetem, ahol a mérnök vendégtanárként oktatott.

Az 1943-ban született Masayuki Uemura a japán Chiba műszaki főiskolán szerzett elektronikai mérnök diplomát. Végzése után értékesítőként a Sharpnál dolgozott, e munka során ismerte meg a Nintendo vezető játéktervezőjét, és 1971-ben csatlakozott a vállalathoz, ahol 2004-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Részt egy 1973-ban piacra dobott lézeres játék (Laser Clay Shooting System) kidolgozásában, majd némi kitérő után a nemzetközi olajválság okozta helyzetből kilábalni igyekvő Nintendo ugyancsak legendás elnöke, Hiroshi Yamauchi az újonnan létrehozott kutatás-fejlesztési részleg vezetőjének nevezte ki.

Masayuki Uemura akkor indult el igazán a siker útján, amikor az elnök megbízta egy játékkonzol kifejlesztésével: Hiroshi Yamauchi látta az arcade gépek sikerét – ekkoriban pl. az USA-ban a szintén Nintendo-fejlesztés Donkey Kong tarolt –, elhatározta, hogy készítenek egy hasonlót, ám olyat akartak, amelyet nemcsak játékteremben lehet használni, hanem az otthonokban is.

A fejlesztési munka eredménye egy olyan rendszer lett, mely megalapozta a Nintendo máig tartó sikerét: a 8 bites Nintendo Entertainment System (NES), amelynek része volt a kazettás játékkonzol. Ennek továbbfejlesztett változata, a Japánban 1990 végén megjelent Super Nintendo Entertainment System (SNES) vagy egyszerűen Super Nintendo, amely letarolta a piacot. A 16 bites gép hallatlanul népszerű lett, világszerte több mint százmillió darabot adtak el belőle, gyártását csak a 32 bites eszközök elterjedése után, 2003-ban szüntették meg. Uemura tervezte a konzolnak azt a változatát is, amely már flopit használt.

Előzmények