Fogy a Wii lendülete

A múlt pénteken – hosszú idő óta először – csalódásra okot adó hírekkel szolgált a Nintendo. A játékkonzolok piacán a mozgásérzékelős kontrollerrel rendelkező Wiivel új műfajt teremtő japán vállalat a vártnál gyengébb első féléves számokat tett közzé, és arra figyelmeztetett, hogy a pénzügyi évét a korábbi prognózistól messze elmaradó profittal zárja majd. A bejelentés hatására a részvényárfolyam lefelé indult.

Az áprilistól szeptember végéig tartó első pénzügyi félévben a Nintendo nettó nyeresége éves összehasonlításban 52 százalékkal, 65,9 milliárd jenre (mintegy 136,1 milliárd forint) esett vissza, a vállalat szerint elsősorban a „húzójátékok” hiánya, a Wii-árcsökkentés és a jen erősödése miatt. Az árbevétel az időszakban 34,5 százalékkal, 548 milliárd jenre csökkent. A 2010 márciusával záruló üzleti év egészére 230 milliárd jenes nettó nyereséget vár a cég, jóval kevesebbet, mint a korábban prognosztizált 270 milliárd.

A karácsonyi szezont mégis optimistán várják. Mint közölték: az árcsökkentés és az új játékok megjelenése miatt erős forgalomra számítanak. Az első pénzügyi félévben 43 százalékkal kevesebb Wii fogyott – összesen 5,75 millió –, mint egy évvel korábban.

Azóta történt

Előzmények