Tízezerrel nőtt a vezetékes netelőfizetések száma

Áprilisban 10 ezerrel, 1,977 millióra nőtt a vezetékes internet-előfizetések becsült száma Magyarországon – közölte ma a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók – jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok – önkéntes adatközlésére épül.

Áprilisban az xDSL-szolgáltatásra előfizetők száma az előző havi 803 ezerről 804 ezer fölé nőtt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetéseinek száma szerény 3 ezerrel, 768 ezerre emelkedett, míg az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 232 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében az NMHH-nak nyilatkozó vállalkozások adatai szerint a vezetékes internet-előfizetések száma 1,805 millió, a teljes piacra vonatkozó becsült érték pedig 1,977 millió volt (márciusban 1,967 millió).

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében az előző hónaphoz képest mintegy 14 ezerrel, 2,939 millióra csökkent. A teljes hangcsatornaszámon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,200 millió (az előző hónapban 2,219 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 633 ezer (az előző hónapban 628 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 107 ezer (az előző hónapban közel 105 ezer) volt. A száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,47 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,40 százalék volt.

Az áprilisi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 621 ezer számot hordoztak – áll az NMHH jelentésében.

Azóta történt

Előzmények